Vijest

Vukotić traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin u Zaklopači

13. Septembra 2023.12:05
Nenad Vukotić, kojeg je Državni sud pravosnažno oslobodio odgovornosti za zločin u Zaklopači kod Milića, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha i duševne boli, nastalih prilikom hapšenja, te za vrijeme koje je proveo u pritvoru.
Nenad Vukotić s punomoćnikom Stankom Petrovićem: Foto: BIRN BIH

Vukotićev punomoćnik Stanko Petrović rekao je da u cijelosti ostaje kod svih činjeničnih navoda iz tužbe i postavljenog tužbenog zahtjeva, navodeći kako smatra da je odgovor Pravobranilaštva neosnovan.

“Pravobranilaštvo BiH u odgovoru na tužbu navodi da rješenje o lišavanju slobode nije izdao Državni sud, pa ga zbog toga ne priznaju. Ali on je lišen slobode u istom postupku zbog kojeg je protiv njega vođen krivični postupak“, rekao je Petrović.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH je krajem 2022. zbog nedostatka dokaza oslobodilo Vukotića sa Radomirom Pantićem, Brankom Jolovićem, Milomirom Miloševićem i Nikolom Lošićem za ubistva najmanje 57 civila počinjena 16. maja 1992. godine u selu Zaklopača u opštini Milići.

Pomoćnica pravobranioca Nađa Hozić navela je da u cijelosti ostaje kod navoda datih u odgovoru na tužbu.

“Prigovaramo osnovanosti tužbenog zahtjeva. Posebno visini zahtjeva, imajući u vidu da je tužitelj bio u pritvoru svega dva-tri dana, a da su mu druge izrečene mjere, prije svega, mjera zabrane putovanja van granica BiH, dozvoljavale obavljanje svakodnevnih aktivnosti“, rekla je Hozić.

Iako u sudnici nije rečeno kolika je visina tužbenog zahtjeva, Detektor je nakon ročišta saznao da Vukotić traži naknadu od 25.000 maraka zbog pretrpljenog straha i duševne boli.

Punomoćnik Vukotića predložio je materijalne dokaze, koji će se provesti na ročištu za glavnu raspravu, među kojima su zapisnik o lišenju slobode Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrda o otpustu osobe lišene slobode Ministarstva pravde, nekoliko rješenja Suda BiH i drugostepena presuda.

Pored materijalnih dokaza, Petrović je predložio da vještak medicinske struke izvrši vještačenje Vukotića.

Iz Pravobranilaštva su rekli da se ne protive materijalnim dokazima, te da neće imati svoje.

Sutkinja Nada Papo prihvatila je prijedlog dokaza tužitelja, te će glavna rasprava biti održana 13. novembra.

Selma Boračić Mršo