Vijest

U Banjaluci obilježen Dan nestalih Republike Srpske

15. Septembra 2023.14:21
Polaganjem vijenaca i cvijeća na Groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci, kao i pred spomen-kosturnicom na Novom groblju, obilježen je Dan poginulih i nestalih Republike Srpske, a porodice su još jednom izrazile nezadovoljstvo tempom procesa ekshumacije i identifikacije.
Obilježavanje Dana nestalih Republike Srpske. Foto: BIRN BiH

Prema podacima Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, u Republici Srpskoj traga se za još 1.646 lica. U ovoj organizaciji navode da je posebno poražavajući podatak da je u protekloj godini identifikovano samo jedno nestalo lice srpske nacionalnosti.

Insistiraju na tome da nisu zadovoljni načinom na koji Institut za nestale Bosne i Hercegovine radi na pronalasku nestalih lica srpske nacionalnosti. Kao jedno od rješenja vide i vraćanje procesa traženja nestalih na entitetski nivo. Procesom traženja nestalih u BiH od 2008. godine upravlja državni Institut za nestala lica.

“Tražili smo od predstavnika vlasti u RS-u i od onih koji učestvuju u ovom procesu da nam pomognu da pokušamo riješiti bar tijela koja se nalaze u spomen-kosturnicama u Istočnom Sarajevu, Nevesinju i Banjaluci, gdje se nalazi oko 750 posmrtnih ostataka, da se pokušaju riješiti ta tijela, a jedna od mogućnosti jeste i vraćanje tog procesa na entitetski nivo, na put koji je nekada davao zavidne rezultate”, rekla je Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS-a.

Navela je i da porodice nestalih od Instituta ne dobijaju adekvatne informacije niti odgovore o razlozima malog broja identifikovanih lica.

“Kriju podatke o licima koja su identifikovana, čak i od porodica, sada je aktuelna i priča da je velik broj pogrešnih identifikacija, što je ogroman problem, pogotovo porodicama koje su mislile da su završile s tim prije 20-ak godina”, kazala je Graorac.

Dragana Đikić, zamjenica predsjednika Koordinacije udruženja porodica poginulih i nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije, navela je da se u regionu i dalje traga za oko 10.000 nestalih, a da su trećina od tog broja lica srpske nacionalnosti.

“Postoji velik broj registrovanih lokacija za koje se zna gdje su i gdje su pokopane srpske žrtve, a ne rješavaju se samo zato što su u pitanju srpske žrtve”, rekla je Đikić.

U Bosni i Hercegovini se i dalje traga za oko 7.500 nestalih lica, svih nacionalnosti.

 

Vladimir Kovačević