Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Visokom

18. Septembra 2023.12:08
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šest osoba koje se terete da su od maja do kraja 1992. godine vršile mučenja civila srpske nacionalnosti s područja Visokog, među kojima su bili žene, djeca i starije osobe.
Visoko. Foto: Bojan Krajišnik

Optužnica je podignuta protiv Zijada Kadrića, Hajrudina Halilovića, Asima Hamzića, Miralema Čengića, Samira Selimovića i Amira Murtića, koji su, kako se navodi, bili pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Visoko, Oružanih snaga Armije BiH (OS ABiH), Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Vojne policije ABiH u Visokom.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva, optužnica obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja, nad više desetina žrtava i oštećenih.

Optužnicom se terete da su od maja do kraja 1992. godine u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”, sistemski i kontinuirano vršili mučenja, pljačkanja, fizičko i psihičko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti s područja Visokog, među kojima su bili i žene, djeca i osobe starije životne dobi.

“Prema navodima optužnice, u zatočenju i zlostavljanju u navedenom logoru, u periodu od oko osam mjeseci bilo je više stotina civila, s područja Visokog i okoline, koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uvjeta, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja, te naročito ponižavajućim postupcima prema zatvorenicima ženskog spola i malodobnim osobama”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Zijad Kadrić, kako se navodi, umjesto da postupi u skladu sa svojim dužnostima i spriječi mučenje i nečovječno postupanje, kojih je bio svjestan i znao za njih, te zaštiti zatvorene civile, nije poduzeo mjere zaštite, čime je omogućio drugim optuženima, kao i ostalim nepoznatim osobama, kontinuirano i sistematsko zlostavljanje žrtava.

Amir Murtić, prema saopćenju Tužilaštva, državljanin je Kraljevine Švedske. Glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić je, na upit Detektora da li je Murtić dostupan pravosuđu, rekao “da misli da jeste čim je saslušan”.

Radnje koje se osumnjičenim licima stavljaju na teret Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija