Vijest

BiH na listi za praćenje Civicusa zbog kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj

21. Septembra 2023.13:08
Bosna i Hercegovina je, nakon usvajanja zakona Republike Srpske kojim se odbacuje nadležnost Ustavnog suda BiH, kriminalizacije klevete te predloženog Nacrta zakona o neprofitnim organizacijama, dodana na listu za praćenje zemalja u kojima je zabilježen pad građanskih sloboda, saopćila je međunarodna organizacija Civicus.
Stop kriminalizaciji klevete. Ilustracija: Civicus

Iz ove nevladine organizacije su pojasnili kako je njihova platforma Civicus Monitor dodala BiH na svoju listu za praćenje zbog ugrožavanja ljudskih prava i narušavanja ključnih elemenata Dejtonskog sporazuma te usljed donošenja zakona koji utiče na pravosuđe, kao i napada na aktiviste i civilno društvo.

Kako navode, postoje prijetnje miru jer autoritarni lider RS-a nastavlja da podriva Dejtonski sporazum iz 1995. godine, kojim je okončan rat u BiH.

“Narodna skupština RS-a je nedavno usvojila zakone kojima se odbacuju nadležnosti Ustavnog suda BiH i međunarodnog mirovnog izaslanika koji nadgleda sporazum. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je ove poteze proglasio ‘čišćenjem BiH od stranog uticaja’. Pored ovih, proteklih mjeseci predloženo je i usvojeno nekoliko zakona kojima se ograničavaju aktivnosti civilnog društva i medija, uključujući i zakon o ‘stranim agentima’ nalik ruskom, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a”, saopćeno je.

Kako je objašnjeno, lista je zasnovana na podacima koje je prikupio Civicus Monitor, koji prati stanje građanskih sloboda u 197 zemalja i teritorija koristeći podatke istraživačkih partnera širom svijeta, a pored BiH, najnovija lista uključuje Bangladeš, Ekvador, Senegal i Ujedinjene Arapske Emirate.

Tara Petrović, istraživačica Civicusa za Evropu i Centralnu Aziju, kazala je za Detektor kako je “lista za praćenje” alat koji koristi Civicus Monitor kako bi skrenuli pažnju na zemlje u kojima je došlo do naglog pada u pogledu građanskih sloboda.

“Kada odlučujemo koja zemlja će ući na listu a koja ne, koristimo podatke iz našeg redovnog monitoringa, izvještaje međunarodnih organizacija, ali najprije informacije koje do nas dolaze od istraživačkih partnera i izvora u samoj zemlji”, kazala je Petrović te dodala da se objava nove liste uglavnom poklapa sa zasjedanjima međunarodnih tijela.

Lista je objavljena sada, navela je, jer je trenutno u toku 54. sjednica Vijeća za ljudska prava UN-a, gdje će predstaviti rezultate njihovog istraživanja o situaciji u BiH.

“Ono što ovime pokušavamo da uradimo jeste da iskoristimo svoju poziciju međunarodne organizacije, da mobilišemo svoje članstvo i partnere i da na međunarodnom nivou skrenemo pažnju na zemlje u kojima primijetimo negativan trend, kako bismo napravili pritisak na odgovorne da poštuju ljudska prava”, rekla je.

Prema njenim riječima, zemlje koje su na listi bit će predmet pojačanog monitoringa, a Civicus  će izvještavati o BiH na mjesečnom nivou na Monitor platformi. Petrović je navela da će za par mjeseci objaviti novu listu i ponovno proći kroz isti proces selekcije.

Nedavno su advokati u Banjoj Luci predali Ustavnom sudu RS-a inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS-a kojim su kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika definisani kao krivično djelo.

Državni sud je protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića potvrdio optužnicu jer su u periodu od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Civicus Monitor lista za praćenje u svom sažetku istraživanja, između ostalog, preporučuje Vladi RS-a da ukine izmjene Krivičnog zakonika koje se odnose na klevetu, povuče predloženi Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te da poštuje prava LGBTQI+ pojedinaca, uključujući njihovo pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje.

    Aida Trepanić