Vijest

Disciplinska tužba protiv tužioca zbog neobavljanja uviđaja

21. Septembra 2023.16:10
Glavna rasprava po tužbi protiv tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljeni Murisa Šabića, počinje početkom novembra saslušanjem prvih svjedoka, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Bijeljina. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu protiv Šabića zbog prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona ili odredbi ovog člana”.

Kako je rekao zamjenik glavne disciplinske tužiteljice Mirza Hadžiomerović, disciplinskom tužbom su obuhvaćene dvije situacije u kojima, zbog propusta tužioca, nisu obavljeni uviđaji.

Prema prvoj tački tužbe, tužilac Šabić se tereti da je, dok je obavljao dužnost dežurnog tužioca, propustio napuniti mobilni telefon i nije se javljao na pozive policije. Tom prilikom je, kako je rekao Hadžiomerović, ranjeno više osoba ispred ugostiteljskog objekta.

Kako se navodi u drugoj tački, tuženi nije po dogovoru vratio službeni telefon dežurnoj tužiteljici, a dok je bio kod njega obaviješten je da se desila teška saobraćajna nesreća sa smrtnom posljedicom. Šabić je propustio da obavijesti dežurnu tužiteljicu ili sam ode na lice mjesta, navodi se u tužbi.

“Instrukcije je davao putem telefona”, rekao je Hažiomerović, te dodao da će Ured dokazati tužbene navode.

Tuženi Šabić je, odgovarajući na tužbu, rekao da djelimično ne razumije prvu tačku u kojoj se navodi da se događaj desio u ranim jutarnjim časovima. On tvrdi da se radilo o kasnim noćnim satima. 

“Vidio sam da telefon nije ispravan. Javljao sam se policiji do ponoći, a kad sam legao da spavam, stavio sam telefon blizu sebe. Kada sam došao na posao, pitali su me zašto se ne javljam. Izvadio sam telefon iz džepa i vidio da se ugasio”, rekao je Šabić.

Dodao je da se angažovao da radi uviđaj i da se žrtvovao po hladnom i kišovitom vremenu. Smatra da se to ne cijeni, već se samo gleda šta je propušteno. 

Govoreći o drugoj tački, Šabić je pojasnio da je imao dogovor sa, tada dežurnom, tužiteljicom Sanjom Bošković da joj telefon preda kasnije.

“Dogodila se saobraćajna nesreća, javljam se da ću doći uskoro. Došao sam tačno u jedan sat, predao telefon tužiteljici Bošković. Sutradan, glavna tužiteljica kaže da sam ja trebao izvršiti uviđaj. Sanja Bošković je taj dan bila dežurni tužilac”, rekao je Šabić.

Glavna rasprava je zakazana za 1. novembar, kada će biti saslušana četiri svjedoka.

Emina Dizdarević Tahmiščija