Vijest

Udruženjima iz BiH dodijeljena nagrada za mir u Barceloni

29. Septembra 2023.13:09
Udruženja “Žena žrtva rata” i “Zaboravljena djeca rata” ovogodišnji su dobitnici nagrade “Peace in Progress”, koju od 2011. godine pojedincima, organizacijama ili institucijama za promociju mira na jedinstven način, dodjeljuje Međunarodni katalonski institut za mir.
Sa dodjele nagrade. Foto: Udruženje “Zaboravljena djeca rata”

Nagrada je dodijeljena za interdisciplinarni projekat “There is still someone in the woods / Kao da je neko još uvijek u šumi”, koji je implementiran od strane produkcije “Culture i Conflicte” u saradnji s dobitnicima nagrade. Putem ove trilogije koja uključuje dokumentarac, predstavu i film, partneri “Culture i Conflicte” su predstavili životne priče žena preživjelih i djece rođene zbog rata u Bosni i Hercegovini.

Događaj koji se održava svake godine povodom Međunarodnog dana mira, otvorila je predsjednica Katalonskog parlamenta Anna Erra. U ime svojih organizacija nagradu su primile Meliha Merdžić i Amela Međuseljac iz Udruženja “Žena žrtva rata”, te Ajna Jusić i Alen Muhić iz Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Međuseljac je izrazila ogromno zadovoljstvo koje joj pruža organizacija u kojoj djeluje, ne samo radi “podrške preživjelim žrtvama” već i radi “potvrđivanja istine i uspostavljanja pravde”.

Ona je navela da su, “zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih žrtava, koja su u većini slučajeva vrlo bolna, do sada osuđeni mnogi zločinci”. Podsjetila je i da još uvijek ima “mnogo silovanih žena koje šute jer se srame”, zbog “stigme i diskriminacije u sredini u kojoj žive i rade”.

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, ukazala je na to da su djeca rođena zbog rata u BiH “svojim tijelima i ličnim svjedočenjima odlučno promijenila kurs nacionalnog i međunarodnog prava s ciljem kreiranja ravnopravnijeg društva s pravednijim pravnim poretkom i zakonima”.

Također je kazala da obaveza nediskriminacije zahtijeva od svake države da poslije rata aktivno identifikuje pojedinačnu djecu i grupe djece čije priznavanje i ostvarivanje njihovih prava mogu zahtijevati “posebne mjere”.

Predsjednik Međunarodnog katalonskog instituta za mir (ICIP) Xavier Masllorens podsjetio je da “posljedice ratova i svih vrsta nasilja nikada ne prestaju, ni potpisivanjem mirovnog sporazuma ni prestankom izravnog nasilja”. Nagrada ICIP-a za izgradnju mira, ustanovljena je 2011., a ima za cilj odavanje priznanja osobama, organizacijama ili institucijama koje ostvaruju važan doprinos u promicanju i izgradnji mira.

Predstavništvo Vlade Katalonije u Bosni i Hercegovini, na čelu s Ericom Hauckom, koji je također prisustvovao ceremoniji u Barceloni, pružilo je veliku podršku projektu “Culture i Conflicte” i održavanju snažne saradnje između BiH i Katalonije. U novembru 2022. godine, Predstavništvo je organiziralo regionalnu turneju projekta “Culture i Conflicte”, među kojima se odvilo i simbolički važno gostovanje u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Dobitnici ovogodišnje nagrade ICIP-a iskoristili su ovu posjetu da ukažu da još uvijek postoje prepreke s kojima se suočavaju preživjeli i djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja, te su istakli da ovakav vid priznanja predstavlja dodatnu motivaciju za nastavak rada na ovom pitanju.

Admir Muslimović