Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Mostaru

29. Septembra 2023.13:00
Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Roberta Medića zvanog Roba, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za ubistvo i ranjavanje civila u junu 1993. godine u ovom gradu.
Mostar. Foto: BIRN BiH

Prema saopštenju Tužilaštva Hecegovačko-neretvanskog kantona, Medić se tereti da je – u svojstvu pripadnika HVO-a, 12. juna 1993. godine u ulici Mahe Đikića u Mostaru – sa još dvije osobe iz zgrade izveo četiri civila bošnjačke nacionalnosti.

Civile su, kako se navodi u saopštenju, odvezli na Heliodrom, da bi potom, s njemu poznatim pripadnikom HVO-a, dva civila odvezao u naselje Podhum kod Mostara.

“Nakon izlaska iz vozila, u pravcu njih ispalio više metaka iz automatske puške, usljed čega je M.R. zadobio ozljede od kojih je podlegao na licu mjesta, dok je druga osoba zadobila teške po život opasne tjelesne ozljede”, stoji u saopštenju Tužilaštva.

Ovom optužnicom Medić se tereti da je izvršio ubistvo jednog  civila i nanio povrede drugoj osobi, te na taj način počinio krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Kako se navodi, Medić ima prebivalište u Zagrebu.

Emina Dizdarević Tahmiščija