Vijest

Spomen-obilježje na Kazanima oštećeno bojom u spreju

29. Septembra 2023.16:07
Spomen-obilježje ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima oštećeno je upotrebom boje u spreju, a tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je ovo krivično djelo okarakterisao kao “oštećenje tuđe stvari”, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).
Oštećen spomenik na Kazanima. Foto: N1

Glasnogovornica MUP-a KS-a Mersiha Novalić je za Detektor kazala kako su zaposlenici Gradske uprave Grada Sarajeva obavijestili Policijsku upravu Stari Grad o tome kako je došlo do oštećenja spomenika na Kazanima.

“Izlaskom na teren, policijski službenici su potvrdili navode iz prijave i to na način da je spomenik oštećen upotrebom boje u spreju. Obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva KS-a, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu ‘oštećenje tuđe stvari’. Uviđaj obavljaju pripadnici Uprave policije MUP-a KS-a i, naravno, preduzimamo sve mjere i radnje iz naše nadležnosti na dokumentovanju i rasvjetljavanju ovog krivičnog djela”, navela je Novalić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je na svojoj Facebook stranici osudila “barbarski čin” skrnavljenja spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima te poručila kako je ponosna jer je ostala ustrajna u odluci da se podigne ovo spomen-obilježje poslije skoro tri decenije.

“Tome sam pristupila krajnje otvoreno i iskreno, jer svaka žrtva ubijena tokom opsade našeg grada, zaslužuje poštovanje i dostojanstveno obilježje”, napisala je Karić na Facebooku te pozvala sve građane na mir, a nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost. Dodala je da će spomenik u roku od 24 sata biti saniran.

Oštećeni spomenik je otkriven je 2021. godine. Tada su članovi porodica i brojni građani Sarajeva negodovali zbog odluke da se na spomeniku ne spominju počinioci ubistava. Na spomeniku stoji natpis: “Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”, sa nabrojanih 17 imena žrtava.

Za ubistva počinjena na Kazanima te neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca tokom i neposredno nakon rata osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH. Komandant ove jedinice Mušan Topalović Caco ubijen je u Sarajevu 26. oktobra 1993. godine tokom akcije hapšenja.

Iz jame na Kazanima nakon rata su, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano, a prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, riječ je o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Tačan broj ubijenih i bačenih u jamu na Kazanima do danas nije utvrđen.

Aida Trepanić