Suđenje

Počelo suđenje sudiji Osnovnog suda u Foči

24. Januara 2024.15:06
U Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje sudiji Osnovnog suda u Foči Erminu Kordi, optuženom za povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca.


Okružni sud Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske tereti Kordu da je u postupku izvršenja na nepokretnostima, svjesno kršeći Zakon o izvršnom postupku, opštini Čajniče dosudio hotel “Čajniče” i tako oštetio založnog povjerioca prvog reda.

Prema navodima optužnice, Korda je postupao u izvršnom postupku od 4. jula 2013. do 6. avgusta 2020. godine, te na prijedlog tražilaca izvršenja B.K. i J.K. protiv izvršenika B.T., radi izvršenja na nepokretnosti, donio rješenje o dosudi, kojim je kupcu – opštini Čajniče – dosudio hotel “Čajniče” s pomoćnom zgradom i dvorištem.

Dodaje se da je Korda to uradio u namjeri da ošteti N.J. koji je bio založni povjerilac, iako je znao da Opština, kao kupac, nije uplatila cjelokupni iznos kupoprodajne cijene od 293.669,80 KM, a koja je bila postignuta na ročištu za javno nadmetanje.

U optužnici se dalje navodi da je Korda, kao sudija, u vršenju službene dužnosti – u namjeri da drugom nanese štetu – prekršio zakon.

Inače, zbog ovog postupka založni povjerilac N.J. podnio je 17. jula 2023. protiv Republike Srpske, Vlade i Ministarstva pravde tužbu za naknadu štete od 93.000 KM, a slučaj se po ovoj parnici vodi u Osnovnom sudu u Trebinju.

 

Đorđe Vujatović