Vijest

Dugotrajna istraga i suspenzija Dalide Burzić ogledalo neefikasnosti Tužilaštva

25. Januara 2024.13:23
Dugotrajna istraga protiv suspendovane sutkinje Državnog suda Dalide Burzić najveći fokus stavlja na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, čiji rad bi trebao biti efikasniji s obzirom na njenu funkciju i udaljenje od vršenja dužnosti, smatraju sagovornici Detektora.

Sutkinja Suda BiH Dalida Burzić. Foto: BIRN BiH

Advokatica Vasvija Vidović je navela da je Burzić saslušana, odnosno dala je svoju odbranu u martu ili aprilu prošle godine i od tada nemaju informacije o daljnjim dešavanjima u istrazi koja je pokrenuta zbog slučaja “Dženan Memić”.

“Moguće da Tužilaštvo provodi neke radnje za koje mi ne znamo. Istraga, s obzirom na situaciju da se radi o suspenziji i sudiji Državnog suda, dugo traje”, navodi Vidović.

Iz Tužilaštva BiH kažu da je istraga u ovom predmetu još uvijek u toku, zbog čega ne mogu davati više informacija za javnost.

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije, sutkinja Buzić je privremeno udaljena od vršenja dužnosti 2. septembra 2022. do okončanja krivične istrage koju vodi Tužilaštvo BiH od 31. augusta te godine.

Privremeno udaljenje Burzić potvrdila je i Drugostepena disciplinska komisija deset dana kasnije.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je navelo da Drugostepenoj komisiji nije dostavljena nikakva informacija o ishodu istrage, nakon čega bi Komisija mogla ponovo razmatrati odluku o privremenom udaljenju.

“VSTV nije razmatralo pitanje dinamike navedene istrage”, stoji u njihovom odgovoru.

Prema Zakonu o VSTV-u, sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti ako je protiv njih pokrenuta istraga u krivičnom postupku.

Za Ivanu Korajlić, izvršnu direktoricu Transparency Internationala u BiH, najproblematičnije je Tužilaštvo, koje vodi istragu.

“Kada govorimo i o samim rokovima za postupanje, to u svakom slučaju mislim da stavlja najveći fokus i zapravo najproblematičnije u cijelom tom procesu jeste sam rad Tužilaštva, koje nije moglo za sve to vrijeme da donese bilo kakvu odluku”, kaže Korajlić.

Podsjetila je na ranije dugotrajne istrage i da je obično objašnjenje bilo kompleksnost. U ovom slučaju, smatra Korajlić, trebalo je doći do ubrzanijeg djelovanja s obzirom na funkciju koju Burzić obavlja i činjenicu da je suspendovana sve vrijeme.

U julu prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je presudu kojom je osudilo Hasana Dupovca na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisu Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu. Njima je dozvoljena žalba Trećestepenom vijeću.

Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su krivice.

Ermin Gačanović, branilac Dupovca, i Goran Dragović, koji zastupa Ramić, potvrdili su da su uložili žalbu Trećestepenom vijeću, a prema službenom rasporedu Suda BiH, ročište je zakazano početkom februara.

Ranije je pred Prvostepenom disciplinskom komisijom vođen disciplinski postupak protiv Burzić za neispravno postupanje u vrijeme dok je bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Prema tužbi koja je odbijena u maju 2021. godine odlukom Drugostepene disciplinske komisije, Burzić je nezakonito zahtijevala optuživanje dvojice političara – Semira Efendića i Elmedina Konakovića.

Emina Dizdarević Tahmiščija