Vijesti


Karadžić zatražio da bude pušten na slobodu do pravosnažne presude 11. Decembra 2018. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od sudskog Mehanizma u Haagu da ga pusti na privremenu slobodu do izricanja pravosnažne presude.
Bubica i ostali: Sporni vlasnik spornog zemljišta 11. Decembra 2018. Članak Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu počelo je s ulaganjem materijalnih dokaza kojima nastoji da dokaže nezakonitosti u poslovnim odnosima firme “Lake” i Elektrotehničkog fakulteta, od 2011. do 2014.
Ćurić i ostali: Povećane kazne pripadnicima Armije BiH za zločin u Mostaru 11. Decembra 2018. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH povećalo je kazne trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) sa 17 na 26 godina zatvora, zbog zločina počinjenih 1993. protiv civila hrvatske nacionalnosti u Mostaru, dok su dvojica oslobođena krivice.
Brammertz: Hrvatska vlada utiče na pravdu u predmetima ratnih zločina 11. Decembra 2018. Članak Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz je u izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) naveo da hrvatska vlada još uvijek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Identifikovan brat Nure Begović: Pronađeni nadlaktica, “Seiko” sat, trenerka i duboka cipela 11. Decembra 2018. Članak Tridesetdevetogodišnji Adil Suljić iz Srebrenice, nekadašnji šef saobraćaja u firmi “Srebrenica-prevoz”, brat potpredsjednice Udruženja “Žene Srebrenice” Nure Begović, identifikovan je ovih dana i bit će ukopan 11. jula iduće godine na kolektivnoj dženazi u Potočarima.
Odbrana dokaze iznosi početkom iduće godine 11. Decembra 2018. Članak U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Đurđevik”, tuzlansko Kantonalno tužilaštvo okončalo je ulaganje materijalne dokumentacije.
Uhapšen pukovnik Oružanih snaga BiH 11. Decembra 2018. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Ramiza Mićivodu, pukovnika Oružanih snaga BiH, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja.
Begić: Pisma braniteljici i tužiteljici 10. Decembra 2018. Članak Na suđenju za primanje mita, svjedok Odbrane je izjavio da su mu u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu obećavane pogodnosti ako bude svjedočio protiv optuženog Idriza Begića.
Bijele ruže u znak sjećanja na žene stradale u ratu 7. Decembra 2018. Članak Podjelom cvijeća i informativnih letaka sutra će se u okviru inicijative “Mir sa ženskim licem” ispred sarajevske Tržnice održati ulična akcija povodom obilježavanja neformalnog Dana sjećanja na žene stradale u proteklom ratu.
Iranac optužen za krijumčarenje migranata 7. Decembra 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Irana Hameda Raygana koja ga tereti za krijumčarenje migranata.