Članak

Odbrana dokaze iznosi početkom iduće godine

11. Decembra 2018.11:13
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Đurđevik”, tuzlansko Kantonalno tužilaštvo okončalo je ulaganje materijalne dokumentacije.

Tužilac Vedran Alidžanović je kazao da je ostao još dio materijalnih dokaza koji se odnose na interne akte i dokumente firme “Junuzović Kopex”, koji će biti uloženi u nastavku procesa.

Vijeće Kantonalnog suda, kojim predsjedava Merima Lukanović, prihvatilo je prijedloge Odbrane optuženih i predložene dokaze, čije će iznošenje započeti početkom iduće godine.

Kako je najavio advokat Mensur Radončić, 8. januara 2019. godine će biti saslušan optuženi Adnan Šabić, bivši direktor RMU-a “Đurđevik”. Također, na istom ročištu bi trebao biti saslušan i jedan stručni svjedok.

Inače, u ovom predmetu se, uz Šabića, sudi i Esadu Hodžiću, bivšem šefu Službe za komercijalne poslove, i Nerminu Aliću, bivšem rukovodiocu Sektora trgovine na veliko u firmi “Junuzović Kopex”, koji su optuženi zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja a u vezi s nabavkom i prodajom veće količine dizel-goriva tokom 2006. godine.

U optužnici, koja je podignuta i protiv pravnog lica “Junuzović Kopex”, navedeno je da je Šabić donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za devet miliona litara dizel-goriva za period od dvije godine i 32.000 litara benzina.

U cijeloj proceduri je sporan kriterij “dosadašnja saradnja”, koji je firmu “Junuzović Kopex” stavio u povlašteni položaj, bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos oko 639.000 KM. Nakon dugogodišnjeg procesa, firma “Shell-Elektron” je pravosnažnom odlukom Suda BiH od Rudnika naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 KM, čime je Rudnik oštećen i za ovaj iznos.

Samir Karić