Članak

Karadžić zatražio da bude pušten na slobodu do pravosnažne presude

11. Decembra 2018.16:37
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od sudskog Mehanizma u Haagu da ga pusti na privremenu slobodu do izricanja pravosnažne presude.

This post is also available in: English

Na raspravi o stanju u postupku, Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mjesec, odloženo zbog promjene u Žalbenom vijeću.

Predsjedavajući sudija Theodor Meron sam je sebe prethodno izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva Odbrana, a zamijenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva Odbrana zatražila je danas i da, zbog te promjene, Žalbeno vijeće počne ispočetka vijećanje o presudi, iako je postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Vagn Johanssen pozvao je branioce da svoj zahtjev izlože u pisanom podnesku, uz podsjećanje da je vijećanje sudija o presudi po pravilima suda povjerljivo.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužioci koji traže da on bude osuđen i za genocid u još šest opština. Prvostepeno vijeće je Karadžića oslobodilo krivice po toj tački optužnice.

 

Radoša Milutinović


This post is also available in: English