Članak

Identifikovan brat Nure Begović: Pronađeni nadlaktica, “Seiko” sat, trenerka i duboka cipela

11. Decembra 2018.13:19
Tridesetdevetogodišnji Adil Suljić iz Srebrenice, nekadašnji šef saobraćaja u firmi “Srebrenica-prevoz”, brat potpredsjednice Udruženja “Žene Srebrenice” Nure Begović, identifikovan je ovih dana i bit će ukopan 11. jula iduće godine na kolektivnoj dženazi u Potočarima.

Vijest o identifikaciji brata Nura je saznala u petak, kada je dobila poziv iz Instituta za nestale osobe.

“Ovo je bolno i teško. Zvali su me u petak iz kancelarije Instituta iz Istočnog Sarajeva. Kosti mog brata su pokupljene i odnesene u Istočno Sarajevo. Uzorci su poslani u Haag i potvrđena je identifikacija”, kazala je Nura.

Nura je rekla da je njen brat, kao i hiljade drugih Podrinjaca, u julu 1995. godine iz Srebrenice krenuo šumama ka teritoriji pod kontrolom Armije BiH.

“Znamo kakav je genocid bio, ali ipak svi se pomalo nadaju da je možda njihov najmiliji negdje živ. Ali, kada dobijemo potvrdu, i kada počnu objašnjavati detalje, onda se ugasi svaka nada. Od mog brata je pronađena samo nadlaktica. Uz njega je pronađen njegov ‘Seiko’ sat, njegova trenerka, njegova duboka cipela”, ispričala je Nura.

Nurina majka je preminula 2009. godine i nije dočekala da pronađe kosti svoga sina. Inače, tokom genocida u Srebrenici ubijeno joj je 16 članova uže porodice.

“Pronađen je u mjestu Ježestica, na području opštine Bratunac. Tu se dogodio veliki zločin, bila je velika zasjeda, mnogi su ubijeni. Njegove kosti su pokupljene 2005. godine i evo, nakon 13 godina, kosti su identifikovane”, kazala je ona.

    Samir Karić