Vijesti


Raspitivanje za posao kod Safeta Bibića 17. Decembra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je rekao da se kod Safeta Bibića raspitivao za zapošljavanje brata i zeta u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
U Zagrebu počelo suđenje za zločine u “Manjači” 17. Decembra 2018. Članak Pred Županijskim sudom u Zagrebu započelo je suđenje bivšem oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) Danetu Lukajiću, optuženom za sudjelovanje u nasilju nad ratnim zarobljenicima koji su bili zatočeni u logoru “Manjača” tokom 1992. godine.
Osumnjičeni za ratovanje u Siriji pušten na slobodu 17. Decembra 2018. Članak Abidin M. iz Zvornika, koji je uhapšen u petak zbog sumnje da je boravio u Siriji kao pripadnik stranih terorističkih organizacija, pušten je da se brani sa slobode nakon što je nad njim sprovedena kriminalistička obrada.
Britanski advokat sprema tužbu protiv Srpske pravoslavne crkve za seksualno zlostavljanje 17. Decembra 2018. Članak Advokat iz Londona Mladen Kesar priprema tužbu koju namjerava podnijeti u Velikoj Britaniji, a kojom će tražiti odštetu za šest klijenata zbog navodnog seksualnog zlostavljanja od sveštenika Srpske pravoslavne crkve, saznaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN).
Zvornik: Hapšenje zbog terorizma 14. Decembra 2018. Članak Na području Zvornika danas je uhapšen Abidin M.
Pravosuđe bilježi sve slabije rezultate u borbi protiv korupcije 14. Decembra 2018. Članak Pravosuđe u Bosni i Hercegovini ostvaruje sve slabije rezultate u borbi protiv korupcije, zaključak je stručne diskusije čiji su organizatori bili Centar za društvena istraživanja “Analitika” i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Suđenje odgođeno zbog bolesti optuženog 14. Decembra 2018. Članak Suđenje Besimu Durakoviću, Šefiku Hodžiću, Ahmetu Bajriću i Osmanu Džafiću za zloupotrebu položaja u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzla odgođeno je zbog zdravstvenog stanja optuženog Hodžića.
Bilo suprotstavljenih interesa između RS-a i Banja Luke 14. Decembra 2018. Članak Slobodan Radulj, bivši pravobranilac Republike Srpske, danas je u Okružnom sudu u Banjaluci rekao da je bilo suprotstavljenih interesa između Grada Banjaluke i Republike Srpske, te da su oni u tom slučaju zastupali interese države jer je tako po zakonu.
Potvrđena oslobađajuća presuda Radakoviću i Pejiću 14. Decembra 2018. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Milorad Radaković i Goran Pejić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u prijedorskom naselju Tukovi u junu 1992. godine, odnosno ubistva pet članova porodice Ećimović.
Naredne sedmice Atif Dudaković se izjašnjava o krivici 14. Decembra 2018. Članak U srijedu, 19. decembra, pred Sudom BiH zakazano je izjašnjenje o krivici Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 16 pripadnika ovog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine.