Vijesti


U Sarajevu uhapšen Ramiz Dreković 5. Decembra 2018. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Sarajeva bivšeg generala Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Ramiza Drekovića zbog sumnje da je počinio zločin protiv civila u Kalinoviku.
Šarčeviću godina zatvora zbog prijetnji sudiji 4. Decembra 2018. Članak Milko Šarčević je u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na godinu dana zatvora jer je prijetio da će silovati i ubiti sudiju Snježanu Kudrić.
Podignuta optužnica za zločine u Zvorniku 1992. godine 4. Decembra 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Cvijana Tomanića za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Zvornika.
Suđenje odgođeno zbog Mihajlovićeve bolesti 4. Decembra 2018. Članak Suđenje Boži Mihajloviću, nekadašnjem zamjeniku glavnog tužioca Tužilaštva BiH koji se tereti za nesavjestan rad u službi, odgođeno je zbog bolesti optuženog.
Kordić i ostali: Razmimoilaženja optuženih 3. Decembra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove za strancima u Mostaru, nastavljeno je preslušavanje presretnutih razgovora.
Peci 3.000 maraka obeštećenja zbog pritvora 3. Decembra 2018. Članak Sud BiH odlučio je da Darku Peci treba biti isplaćeno 3.000 konvertibilnih maraka (KM) naknade na ime nematerijalne štete za vrijeme koje je proveo u pritvoru kada je sa više osoba bio pod istragom da u Sarajevu planira teroristički napad za Novu 2016.
Disciplinski tužilac registrovao pritužbe protiv Janjića 3. Decembra 2018. Članak Ured disciplinskog tužioca je potvrdio Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je registrovao pritužbe po službenoj dužnosti protiv tužioca Miroslava Janjića, koji je kritikovao Sud BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nakon izricanja presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.
Razgovori za zaposlenje u “Elektrodistribuciji” 3. Decembra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao da je vodio razgovore sa optuženim Safetom Bibićem u vezi s poslom u “Elektrodistribuciji Sarajevo”, gdje je radio pet mjeseci.
Iduće sedmice presude za zločine u Foči i Ključu 30. Novembra 2018. Članak Sud BiH će naredne sedmice izreći dvije presude – Milanu Todoviću za silovanje i seksualno ropstvo počinjeno u Foči, te Bošku Deviću za učešće u ubistvima počinjenim na području Ključa.
Podignuta optužnica protiv bivšeg glavnog tužitelja Gorana Salihovića 30. Novembra 2018. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužitelja ove ustanove.