Vijesti


Naredne sedmice izjašnjenje o krivnji za zločine u Vlasenici 7. Decembra 2018. Članak Sljedeće sedmice pred Sudom BiH planirano je izjašnjenje o krivnji četvorice pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS) koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti na području Vlasenice.
Predao se drugi osumnjičeni u predmetu protiv inspektora SIPA-e 7. Decembra 2018. Članak Adnan Aličić, koji se u predmetu za zloupotrebu položaja i iznudu sumnjiči sa inspektorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darkom Marčetićem, privedenim danas ranije, predao se Tužilaštvu BiH.
Toplane Doboj kupile Škodu Superb za 91.000 maraka 7. Decembra 2018. Članak Gradske toplane Doboj kupile su novo službeno auto Škodu Superb za 91.000 maraka, što je drugo najskuplje putničko vozilo kupljeno u našoj zemlji ove godine, prema podacima Baze službenih auta Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Uhapšen inspektor SIPA-e zbog koruptivnih djela 7. Decembra 2018. Članak Darko Marčetić, inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zaposlen u Banjoj Luci, uhapšen je zbog zloupotrebe položaja i koruptivnih krivičnih djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Svjedocima nepoznato da je Čaušević favorizovao firme 6. Decembra 2018. Članak Svjedoci Odbrane su na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) rekli da im nije poznato da je Kemal Čaušević svojim odlukama favorizovao neke firme, niti da je dugim nanosio štetu pri uvozu.
Suđenje Kunarcu moguće u BiH ili Njemačkoj 6. Decembra 2018. Članak Državno tužilaštvo još uvijek nije donijelo odluku o tome da li će suđenje Dragoljubu Kunarcu, ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu, biti održano pred domaćim pravosuđem ili će postupak biti prebačen u Njemačku.
Izvjestilac Evropskog parlamenta kritikovao bh. vlasti 6. Decembra 2018. Članak Vlasti u Bosni i Hercegovini ignorišu upozorenja Evropske unije, koja trenutno nema adekvatnog sagovornika u našoj zemlji, izjavio je izvjestilac Evropskog parlamenta Cristian Dan Preda.
Počelo suđenje Milosavu Veskoviću za kriminal i pljačke 5. Decembra 2018. Članak Suđenje Milosavu Veskoviću, optuženom za organizovani kriminal i učešće u pljačkama, počelo je čitanjem optužnice i uvodnom riječju Državnog tužilaštva.
Nova optužnica protiv haškog osuđenika Dragoljuba Kunarca 5. Decembra 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Kunaraca za zločin na području Foče počinjen 1992. godine.
Karadžić traži presretnute razgovore o Srebrenici 5. Decembra 2018. Članak Odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića zatražila je od Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) presretnute razgovore iz jula 1995. godine koji se tiču dešavanja u Srebrenici.