Vijesti


Potvrđena oslobađajuća presuda Radončiću i ostalima 14. Decembra 2018. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni krivnje za ometanje rada pravosuđa, potvrdila je braniteljica Tatjana Savić.
Haskiću godina i po zatvora zbog planiranja odlaska u Siriju 13. Decembra 2018. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu te Amira Haskića osudilo na godinu i po zatvora zbog planiranja odlaska na ratište u Siriju.
Maksim Božić se plaši za svoju sigurnost u pritvorskoj jedinici 13. Decembra 2018. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o poznanstvu sa optuženim Maksimom Božićem.
Optužnica i hapšenje za zločine u Zvorniku 13. Decembra 2018. Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dušana Spasojevića, bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane, zbog ratnog zločina počinjenog u Zvorniku.
Svjedoci tvrde da Čaušević nije tražio povlastice za firme 13. Decembra 2018. Članak Trojica uposlenika carinskih službi u BiH kazali su na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću da nisu primijetili da je optuženi favorizirao određene firme prilikom carinjenja robe.
Jojiću i Radeti sudiće se u Srbiji, odbačena žalba tužiteljke 13. Decembra 2018. Članak Apelaciono vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu praktično je odbacilo žalbu tužioca na odluku da proces protiv zvaničnika Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje Haškog suda, bude ustupljen Srbiji.
Zdravstveno stanje Nedžada Kapetanovića i dalje loše 13. Decembra 2018. Članak Suđenje za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad ponovo je odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Nedžada Kapetanovića.
Podnesena disciplinska tužba protiv Dalide Burzić 12. Decembra 2018. Članak Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) podnio je disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.
Haški tužilac osuđuje negiranje srebreničkog genocida 12. Decembra 2018. Članak Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz osudio je slavljenje ratnih zločinaca i negiranje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici.
Pred entitetskim pravosuđem 30 osuđujućih presuda za ratne zločine 12. Decembra 2018. Članak Entitetsko pravosuđe je u posljednjih godinu i devet mjeseci izreklo 38 pravosnažnih presuda za ratne zločine, od kojih je osam oslobađajućih.