Vijesti


Neophodna bolja sinhronizacija tužilačkih i policijskih informacija 26. Marta 2019. Članak Nedostatak sinhronizacije policijskih i tužilačkih informacija je jedan od važnijih problema koji se pojavljuju kada se ovi organi obraćaju javnosti, zbog čega je neophodna bolja interna komunikacija.
Ahmetspahić negirao krivicu za ratovanje u Siriji 26. Marta 2019. Članak Munib Ahmetspahić negirao je krivicu po optužnici kojom ga Državno tužilaštvo tereti za terorizam, odnosno da je boravio na sirijskom ratištu kao pripadnik formacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.
Kordić i ostali: Tajni snimci sastanaka 25. Marta 2019. Članak Tužilaštvo BiH je emitovalo video-snimak sastanka na kojem nekadašnji zaposlenici Službe za poslove sa strancima u Mostaru razgovaraju o uzimanju pod najam objekta italijanske državljanke.
Održan sastanak Komisije o stradanju Srba u Sarajevu 25. Marta 2019. Članak Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, održala je danas u Banjaluci konstitutivnu sjednicu, nakon koje njeni članovi nisu željeli da daju ikakve detalje za javnost.
Dokumenti SDA kao dokazi Tužilaštva 25. Marta 2019. Članak Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je, na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, među materijalnim dokazima uložilo više dokumenata Stranke demokratske akcije (SDA), a među njima i statut ove političke partije.
Novinarske kritike zbog zatvorenosti Tužilaštva BiH 22. Marta 2019. Članak Zbog dugogodišnje zatvorenosti Tužilaštva BiH prema medijima, urednici i novinari izrazili su nezadovoljstvo što se komuniciranje s medijima svodi na “izvještaje o dnevnim aktivnostima glavne tužiteljice Gordane Tadić”, dok se na novinarske upite često ne odgovara.
Iduće sedmice presude za zločine u Srebrenici i Mostaru 22. Marta 2019. Članak U Državnom sudu je naredne sedmice zakazano izricanje presude Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti na području Srebrenice u julu 1995. godine.
Zdenko Andabak tvrdi da mu je narušen ugled zbog suđenja 21. Marta 2019. Članak Pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH za naknadu materijalne i nematerijalne štete za boravak u pritvoru i kućnom pritvoru, zabrane putovanja i narušenja ugleda, Zdenko Andabak, koji je pravosnažno oslobođen u dva predmeta za zločine počinjene na području Livna, izjavio je da je doživio šok kada je uhapšen.
Bez operativne nadležnosti nad sektorom za carinjenje 21. Marta 2019. Članak Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević je rekao kako nije imao nikakve operativne nadležnosti nad sektorom za carinjenje, već je to radio rukovodilac sektora.
Molba Kukiću da ne smeta pri zapošljavanju u Elektroprivredi 21. Marta 2019. Članak Bivši izvršni direktor za distribuciju “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” Esed Džananović rekao je u neformalnom razgovoru da je Mirsad Kukić, optužen za zloupotrebe pri zapošljavanju u ovoj kompaniji, “navodna smetnja” za zapošljavanje sina federalnog poslanika Omera Škalje, kazao je svjedok na današnjem nastavku suđenja Kukiću.