Vijesti


Naredne sedmice presuda za zločine u Srebrenici i Bratuncu 15. Marta 2019. Članak Državni sud će naredne sedmice izreći nepravosnažnu presudu Saši Cvetkoviću optuženom za ubistva i silovanja na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.
Haskiću potvrđena kazna za planiranje odlaska u Siriju 14. Marta 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je trećestepenu presudu kojom je kao neosnovana odbijena žalba Odbrane, te je Amiru Haskiću potvrđena kazna od godinu i po zatvora zbog planiranja u pridruživanju stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji.
Odbijen prigovor na zakonitost sudskih naredbi 14. Marta 2019. Članak Državni sud odbio je kao neosnovan prigovor na zakonitost sudskih naredbi za provođenje posebnih istražnih radnji, koji je istakla Odbrana Maksima Božića, optuženog za planiranje i pripremanje terorističkog napada.
Tužilaštvo BiH formiralo predmet o vrbovanju pripadnika selefija 14. Marta 2019. Članak Državno tužilaštvo formiralo je predmet kako bi se utvrdile okolnosti koje se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, u okviru kojeg će biti saslušan i ministar sigurnosti Dragan Mektić.
Disciplinska prijava protiv članova VSTV-a 13. Marta 2019. Članak Sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević podnio je disciplinsku prijavu protiv članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog donošenja “protuustavnog i protuzakonitog” Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca.
Izmijenjena optužnica protiv inspektora za trgovinu drogom 12. Marta 2019. Članak Republički tužilac Živana Bajić izmijenila je optužnicu protiv bivših inspektora za narkotike Centra javne bezbjednost (CJB) Banjaluka Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka prema kojoj se terete za prodaju marihuane i heroina.
Transparency pozvao na izmjenu Zakona o VSTV-u radi imovinskih kartona 12. Marta 2019. Članak Nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) da objavi imovinske kartone sudija i tužilaca, Transparency International je pozvao na izmjene Zakona o VSTV-u radi preciziranja odredbi o podnošenju, provjeri, obradi i objavi finansijskih izvještaja.
Formiran predmet zbog poruka na postrojavanju Ravnogorskog pokreta 12. Marta 2019. Državno tužilaštvo je na osnovu dostavljenih prijava formiralo predmet zbog poruka izrečenih na okupljanju pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u nedjelju u Višegradu.
Intervencija Dragana Mektića zbog spornih rješenja 11. Marta 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima, Tužilaštvo BiH nastavilo je da prezentuje prisluškivane razgovore o protjerivanju italijanskog državljanina.
Pozivi tužiocima da istraže poruke Ravnogorskog četničkog pokreta 11. Marta 2019. Članak Predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kao i pravni eksperti, uputili su pozive tužilaštvima da istraže poruke izrečene na jučerašnjem okupljanju pripadnika Ravnogorskog pokreta, kako bi pokrenuli istrage za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje.