Vijesti


Naredne sedmice presuda za zločine u Bosanskom Brodu 29. Marta 2019. Članak Državni sud će naredne sedmice izreći presudu Alminku Islamoviću, bivšem vojnom policajcu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločine na području Bosanskog Broda.
Radovan Karadžić najavio žalbu na dužinu kazne 28. Marta 2019. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić – kojeg je Mehanizam za međunarodne tribunale osudio na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine u BiH – najavio je podnošenje žalbe na dužinu kazne.
Rajiču potvrđena dvogodišnja kazna za zločine u Dretelju 28. Marta 2019. Članak Trećestepeno vijeće Državnog suda osudilo je Tonću Rajiča na dvije godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru “Dretelj” kod Čapljine.
Potvrđena optužnica zbog milionske zloupotrebe u Doboju 28. Marta 2019. Članak Osnovni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Milenka Božića zvanog Mećina zbog zloupotrebe službenog položaja.
Presretnutni razgovori između optuženog i zaštićenog svjedoka 28. Marta 2019. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, Tužilaštvo BiH je prezentovalo presretnute komunikacije koje je optuženi Maksim Božić ostvarivao sa određenim osobama.
Anes Sadiković nije pristupio na ročište 28. Marta 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska drugooptuženog Anesa Sadikovića.
Podignuta optužnica protiv Milenka Gojgolovića za silovanje u Vlasenici 28. Marta 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenka Gojgolovića kojom ga tereti za silovanje počinjeno u Vlasenici.
Bivši direktor optužen da je oštetio Željeznice za pola miliona maraka 27. Marta 2019. Članak Osnovni sud u Doboju potvrdio je optužnicu koja Dušana Spremu, nekadašnjeg izvršnog direktora Poslova prevoza u Željeznicama Republike Srpske, tereti da je nesavjesnim radom oštetio ovu firmu za više od pola miliona maraka.
VSTV podnosi tužbu zbog zabrane obrade ličnih podataka sudija i tužilaca 27. Marta 2019. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) priprema tužbu protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka kojim je zabranjeno da raspolažu osobnim podacima sudija i tužilaca prilikom izrade finansijskih izvještaja.
Podignuta prva optužnica za ratovanje u Ukrajini 26. Marta 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gavrila Stevića, nastanjenog u Banjoj Luci, koja ga tereti za protivzakonito pridruživanje paravojnim formacijama u Ukrajini.