Vijesti


Reakcije na doživotnu kaznu zatvora Radovanu Karadžiću 20. Marta 2019. Članak Nakon izricanja doživotne kazne zatvora bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da je danas stigla zaslužena kazna, dok je premijer Republike Srpske Radovan Višković naveo da je presuda ranije donesena, a danas samo formalno saopštena.
Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora 20. Marta 2019. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pravosnažno je osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.
LIVE BLOG: Konačna presuda Radovanu Karadžiću 20. Marta 2019. Članak Iz minute u minutu na live blogu možete pročitati najnovije informacije u vezi s presudom Radovanu Karadžiću pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale. Izricanje presude uživo komentariše advokatica Nina Kisić dok su novinari BIRN-a BiH u Haagu, Sarajevu, Srebrenici, Palama, Banjaluci i Beogradu. 
Uhapšen Duško Suvara zbog zločina u Glamoču 20. Marta 2019. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Banje Luke uhapsili Duška Suvaru zvanog Hans, koji se sumnjiči za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti te mučenja i zatrašivanja na području općine Glamoč.
Danas izricanje konačne presude Radovanu Karadžiću (VIDEO) 20. Marta 2019. Članak Mehanizam za međunarodne krivične tribunale danas u 14 sati izreći će konačnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine u BiH.
Tužioci za nestanak novca saznali iz medija 19. Marta 2019. Članak Svjedočeći na suđenju Boži Mihajloviću, tužilac Ismet Šuškić je kazao da je iz medija saznao za nestanak novca iz predmeta koje je vodio optuženi, i da je tužiocu rekao da ga zbog toga “treba uhapsiti”.
BIRN objavio e-knjigu o suđenju Radovanu Karadžiću 19. Marta 2019. Članak Pred izricanje presude za ratne zločine bivšem političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koje je zakazano ove sedmice, BIRN je spojio sve svoje izvještaje o ovom značajnom predmetu u jednu besplatnu e-knjigu dostupnu za preuzimanje. Knjiga nosi naziv Radovan Karadžić: Godine suđenja ratnom lideru, a objavljena je povodom izricanja konačne presude bivšem predsjedniku Republike Srpske, […]
Kordić i ostali: Okončano preslušavanje prisluškivanih razgovora 18. Marta 2019. Članak Tužilaštvo BiH okončalo je prezentovanje prisluškivanih razgovora na suđenju Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću, nekadašnjim zaposlenicima Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru.
Dokazi o pretresima i oduzetim predmetima 18. Marta 2019. Članak Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze o pretresanju osoba, objekata i vozila, te dokaze o stvarima privremeno oduzetim od Amira Zukića i drugih optuženih za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima.
Premijera filma o suđenju Ratku Mladiću u Londonu 16. Marta 2019. Članak Novi BBC-jev dokumentarni film naziva “Suđenje Ratku Mladiću” – koji prati maratonski haški postupak bivšem komandantu Vojske Republike Srpske za genocid i druge zločine u BiH – biće prikazan na Barbican festivalu u Londonu.