Članak

Molba Kukiću da ne smeta pri zapošljavanju u Elektroprivredi

21. Marta 2019.13:57
Bivši izvršni direktor za distribuciju “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” Esed Džananović rekao je u neformalnom razgovoru da je Mirsad Kukić, optužen za zloupotrebe pri zapošljavanju u ovoj kompaniji, “navodna smetnja” za zapošljavanje sina federalnog poslanika Omera Škalje, kazao je svjedok na današnjem nastavku suđenja Kukiću.

Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u “Elektroprivredi BiH”, rekao je kako mu se Džananović, kome se sudi u odvojenom predmetu, požalio da “postoje problemi u zapošljavanju” sina člana Stranke demokratske akcije (SDA) i federalnog poslanika Škalje u “Elektrodistribuciju Tuzla”.

“Esed me zamolio da provjerim s Kukićem da li je to istina i ‘šta je oko toga’”, izjavio je Ikanović i objasnio da je u to vrijeme Kukić bio predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

Ikanović je kazao da Kukića poznaje iz srednje škole i da mu je optuženi predavao praktičnu nastavu iz rudarstva, a kasnije su zajedno radili u Rudniku mrkog uglja Banovići. Svjedok je na pitanja tužiteljice Nermine Kulenović objasnio da je član SDA od svoje 18 godine, a da je iz ove stranke isključen i da se na tu odluku žalio, ali da na žalbu nikada nije dobio odgovor. Svjedok je govorio o procedurama imenovanja Uprave “Elektroprivrede” i zapošljavanja u ovoj kompaniji. Na poziciju izvršnog direktora za proizvodnju je došao na prijedlog Kantonalnog odbora Tuzla kojim je predsjedavao Kukić, rekao je svjedok.

Eseda Džananovića je upoznao 2015. godine, od kada su zajedno radili u Upravi društva. Svjedok je ispričao kako mu se Džananović žalio da ima “otežanu komunikaciju” s direktorima za distribuciju u Bihaću, Zenici i Tuzli koji su bili iz A-SDA, odnosno iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Prilikom jednog odlaska kući u Banoviće, kazao je svjedok, razgovarao je s Kukićem o zapošljavanju sina Omera Škalje.

“Izignorisao me”, izjavio je svjedok i dodao kako mu je Kukić rekao da ga “više ne opterećuju” te da “imaju zakone” i da tako završe zapošljavanja.

Tokom kasnijeg odgovaranja na pitanja optuženog, svjedok je kazao da je Kukić tom prilikom opsovao, ali da postoji mogućnost kako je pogrešno stekao utisak da su Škaljo i Kukić u lošim odnosima. Kukić je tokom postavljanja pitanja rekao kako je ranije bio u dobrim odnosima sa Škaljom i da je tako i danas.

“Otresao sam ga. Rekao sam: ‘Radite što vam nalaže zakon i nemojte me više smarati’”, kazao je Kukić.

Odgovarajući na pitanja, svjedok je rekao kako misli da Kantonalni odbor stranke ne može uticati na zapošljavanje i da je kasnije čuo da je Škaljin sin zaposlen u “Elektroprivredi”.

Kukića optužnica tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u vezi sa zapošljavanjem u “Elektrodistribuciji”.

Ranije je bio optužen s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Nedžadom i Senadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Džananovićem i Asimom Sarajlićem, kojima se sudi za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ali je njegov predmet izdvojen.

Suđenje Kukiću bilo je odgođeno nakon njegove operacije, a zbog njegovog zdravstvenog stanja i po mišljenju ljekara, ročišta ne mogu trajati duže od sat vremena. Tako je danas saslušan samo jedan svjedok, dok će drugi svjedok koji je bio pozvan – Admir Andelija, izvršni direktor za distribuciju u “Elektroprivredi BiH” – biti saslušan na nekom od narednih ročišta.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

Semir Mujkić