Članak

Održan sastanak Komisije o stradanju Srba u Sarajevu

25. Marta 2019.15:27
Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, održala je danas u Banjaluci konstitutivnu sjednicu, nakon koje njeni članovi nisu željeli da daju ikakve detalje za javnost.

This post is also available in: English

“Na sjednici je, između ostalog, odlučeno da se Komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada. Članovi Komisije smatraju da bi istupi, prije nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dostupne dokumentacije i analiza potrebnih da se objektivno i nepristrasno uradi ovaj značajan posao, bili preuranjeni i kontraproduktivni”, saopšteno je nakon sjednice.

Ovakav stav danas je kratko prenesen iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Predsjednik Centra Milorad Kojić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da nije učestvovao u radu ove komisije jer je ona, kako je rekao, “nezavisna i samostalna”.

“Naš posao je bio da obezbijedimo sve uslove da se održi ova sjednica. Iako to nije bilo nimalo lako, uspjeli smo u tome. Takođe, dalje ćemo nastaviti da pomažemo u radu ove komisije i bićemo im na raspolaganju”, kazao je Kojić.

Predsjedavajući Komisije za istraživanje ratnih zbivanja u Srebrenici istoričar Gideon Greif najavio je danas u Bijeljini da bi sljedeće sedmice trebalo da bude održan prvi sastanak ove komisije.

Greif je istakao da će rad Komisije za Srebrenicu biti zasnovan isključivo na “istini i činjenicama koje mogu da budu potkrijepljene podacima”.

Uprkos ovim najavama, pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu prethodno su kritikovali osnivanje ovih komisija smatrajući da su osobe koje su imenovane u njih pristrasne, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje terorisanja građana Sarajeva.

Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji je 21. februara potpisao otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisija od strane vlasti Republike Srpske “više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine”.

    Goran Obradović


    This post is also available in: English