Vijesti


Bez saznanja da je Božić nabavio oružje 4. Aprila 2019. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, svjedok Odbrane je rekao da je Maksim Božić “mogao” koristiti predmete koji su tokom pretresa pronađeni u prizemlju kuće u sarajevskom naselju Pofalići i da su mu isti mogli biti dostupni.
Kemal Čaušević zatražio izuzeće sudije 4. Aprila 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću prekinuto je zbog zahtjeva optuženog za izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća Biljane Ćuković zbog pristrasnosti.
Tužilaštvo BiH neće provoditi istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića 3. Aprila 2019. Članak Državno tužilaštvo donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv tri osobe, a u vezi s učestvovanjem u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana Bosne i Hercegovine.
Propusti u nabavci opreme od “Optela” 3. Aprila 2019. Članak Postupak nabavke opreme, koju je od firme “Optel” naručilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, imao je određene propuste i nedostatke.
Prekinuto Kordićevo predavanje studentima u Zagrebu 3. Aprila 2019. Članak Haški osuđenik Dario Kordić govorio je zagrebačkim studentima teologije o godinama provedenim u zatvoru i svojim vjerskim uvjerenjima, a pojedini studenti pokušali su prekinuti predavanje ističući da je on “ratni zločinac”.
Odbijen Karadžićev zahtjev za podnošenje žalbe na dužinu kazne 3. Aprila 2019. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Radovana Karadžića da mu bude omogućeno podnošenje žalbe na dužinu doživotne zatvorske kazne, koju mu je prošlog mjeseca Mehanizam odredio zbog genocida i drugih zločina počinjenih u BiH.
Zaustavljanje prakse negiranja genocida i ratnih zločina 2. Aprila 2019. Članak Predstavnici dvanaest udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine pokreću inicijativu prema domaćim i međunarodnim institucijama, s ciljem zaštite prava žrtava i zaustavljanja prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.
Nije pronađen novac iz predmeta “Kojić” i “Lutka” 2. Aprila 2019. Članak Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću zbog nesavjesnog rada u službi, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je utvrđeno da postoje dvije naredbe optuženog da se ostavi novac oduzet u dva predmeta, ali da isti nije pronađen.
Kordić i ostali: Ljudi na visokom položaju 1. Aprila 2019. Članak Tužilaštvo BiH prezentovalo je video-snimak sastanka na kojem nekadašnji zaposlenici u Službi za poslove sa strancima u Mostaru razgovaraju o preuzimanju upravljanja objektom u Međugorju.
Begić: “Diskreditacija” svjedoka Optužbe 1. Aprila 2019. Članak U nastavku suđenja tužiocu Idrizu Begiću, optuženom za primanje nagrade za trgovinu uticajem, Odbrana je prezentovala presretnute razgovore koje je svjedok Salkan Džakulić imao s većim brojem osoba, a s ciljem diskreditacije ovog svjedoka.