Članak

Radaković traži 15.000 maraka za pretrpljenu duševnu bol

28. Augusta 2019.16:05
Milorad Radaković, pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u junu 1992. u prijedorskom naselju Tukovi, od BiH potražuje 15.

This post is also available in: English

000 konvertibilnih maraka (KM) za pretrpljenu duševnu bol.

Na pripremnom ročištu pred Sudom BiH, Radakovićev advokat Siniša Dakić rekao je da je određivanje mjera zabrane tokom 199 dana utjecalo na duševnu bol njegovog klijenta, s obzirom da je imao bolesnu ženu, a dvije kćerke su mu preminule.

“To (mjere zabrane, op.a.) je uticalo na duševne bolove koje je trpio za vrijeme neopravdanih mjera zabrane, jer 199 dana nije mogao obilaziti mjesto gdje su mu sahranjene kćerke, niti ženu posjećivati”, pojasnio je Dakić.

Pravobraniteljica BiH Safija Kreštalica je u svom izlaganju kazala kako određivanje mjera zabrane, a u kontekstu donošenja oslobađajuće presude, ne može dovesti do naknade štete.

“S obzirom da je tužena država, ne vidimo u čemu se ogleda nepravilno i nezakonito postupanje organa i lica za koje država BiH odgovara”, rekla je Kreštalica.

Radaković je u decembru prošle godine s Goranom Pejićem pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u junu 1992. godine u prijedorskom naselju Tukovi, odnosno ubistva pet članova porodice Ećimović.

Za dokazivanje trajanja i intenziteta duševne boli koju je Radaković pretrpio, advokat Dakić je tražio vještačenje Gorana Bjelice, čemu se Pravobranilaštvo usprotivilo navodeći da bi vještak iz Prijedora imao dodatne troškove i da je potrebno odrediti vještaka iz Sarajeva.

Sutkinja Dragica Miletić odredila je da vještačenje u ovom predmetu uradi prof. dr. Abdulah Kučukalić, te zakazala sljedeće ročište za 17. oktobar.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English