Vijesti


Po prvi put dobrovoljno isplaćena odšteta žrtvi silovanja 17. Septembra 2019. Članak Dvojica osuđenih za silovanje počinjeno tokom rata, dobrovoljno su, na ime naknade nematerijalne štete, oštećenoj isplatili 30.000 konvertibilnih maraka (KM), saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tokom prve polovine godine u Prnjavoru sterilisano više od 200 uličnih pasa 16. Septembra 2019. Članak Više od 200 uličnih pasa sterilizovano je u Prnjavoru u prvih šest mjeseci 2019. godine, kažu iz udruženja građana “Koliba” uz čiju pomoć se provodi projekat sterilizacije pasa u ovoj opštini.
Tužilac Idriz Begić negira da je zahtijevao novac 16. Septembra 2019. Članak Tužilac Idriz Begić, kojem se sudi za primanje nagrade za trgovinu uticajem, rekao je kako je apsolutna neistina da je bilo kada zahtijevao novac od Salkana Džakulića i Mevludina Hadžića.
Dvije osobe uhapšene zbog višestrukog silovanja na području Foče 16. Septembra 2019. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Radovana Papricu i Slavka Ognjenovića, osumnjičene za višestruko silovanje i seksualno zlostavljanje počinjeno 1992. godine na području Foče, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Zukić i ostali: Prihvaćeno saslušanje stručne osobe FUP-a 16. Septembra 2019. Članak U nastavku suđenja za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je među materijalnim dokazima uložilo zapisnike o otvaranju privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije.
Sljedeće sedmice početak obnovljenog suđenja za zločine u “Silosu” 13. Septembra 2019. Članak Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH će iduće sedmice početi obnovljeno suđenje osmorici optuženih za zločine počinjene na području općine Hadžići.
Naredbe za prisluškivanje sutkinje Miletić proglašene nezakonitim 13. Septembra 2019. Članak Na suđenju sutkinji Azri Miletić za primanje dara, sarajevski Općinski sud je donio rješenje kojim se naredbe za posebne istražne radnje Državnog suda oglašavaju nezakonitim.
Prošlogodišnje prijetnje smrću sudijama i tužiocima još uvijek neriješene 12. Septembra 2019. Članak Nakon više od godinu dana, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije obavijestilo predsjednika Suda BiH Ranka Debevca da je pronašlo osobu koja mu je u ljeto 2018. slala prijetnje smrću, potvrdio je Debevec za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odbijen prijedlog sporazuma o priznanju krivnje Ćufurovića za organiziranje terorističke grupe 11. Septembra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo je prijedlog sporazuma o priznanju krivnje za Ibru Ćufurovića, koji se tereti za organiziranje terorističke grupe i ratovanje na području Sirije, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) branilac optuženog.
Pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe kod Srebrenice 11. Septembra 2019. Članak Na lokalitetu Kazani kod Srebrenice jučer su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe za koje se pretpostavlja da su žrtve srebreničkog genocida, javljeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).