Članak

BiH objavljuje bazu imena 27.000 osoba nestalih u ratu

29. Avgusta 2019.16:14
Baza podataka sa oko 27.000 verifikovanih imena osoba nestalih u proteklom ratu bit će objavljena 30.

This post is also available in: English (English)

augusta, na Međunarodni dan nestalih, saopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Nepostajanje političke volje i dalje je glavni problem u procesu traženja nestalih u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na konferenciji.

Marko Jurišić, član Kolegija direktora INO-a BiH, rekao je da je do sada pronađeno 76 posto osoba nestalih na području BiH.

“Ekshumirano je oko 25.500 posmrtnih ostataka, a još uvijek se traga za 7.206 nestalih osoba u BiH”, kazao je Jurišić.

On je naglasio da se intenzivno radi na procesu verifikacije nestalih osoba.

“Verifikacija podrazumijeva provjeru vjerodostojnosti podnesenih prijava svih 35.097 prijavljenih nestalih osoba. Do sada je verificirano 27.085 prijava nestalih osoba”, rekao je Jurišić.

Dodao je da među onima koji su prijavljeni kao nestali stoje i podaci o osobama koje su žive.

“Prijavitelji su ih smatrali nestalim, a kasnije nisu obavijestili institucije da su pronađeni živi”, kazao je Jurišić i napomenuo da je Bosna i Hercegovina lider u regionalnoj saradnji kada je u pitanju proces traženja nestalih.

“BiH ima potpisane protokole sa Hrvatskom i Srbijom o suradnji u procesu traženja nestalih osoba. Sa Crnom Gorom je usuglašen tekst protokola o suradnji u procesu traženja nestalih osoba. Očekuje se ubrzo potpisivanje protokola i njegova ratifikacija”, rekao je Jurišić.

Istaknuo je da je ove godine uspostavljena Regionalna baza nestalih osoba sa podacima o 11.765 nestalih osoba u koju su uključena imena nestalih osoba iz BiH, Hrvatske, Kosova, Srbije i Crne Gore.

“Ova baza je aktivna, svakodnevno se ažurira i trebala bi poslužiti i kao alat u rješavanju sudbine nestalih osoba u regionu”, kazao je Jurišić.

Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora INO-a BiH, rekao je da je iz Srebrenice i da je u genocidu počinjenom u tom gradu izgubio mnogobrojne muške članove porodice.

“Uspješno rješavanje sudbine svih nestalih osoba, kao i izvođenje pred lice pravde svih onih koji su odgovorni za njihove nestanke, premještanje i skrivanje istine o njihovom stradanju, nužan je preduslov za uspostavljanje trajnog i stabilnog mira, povjerenja i pomirenja među građanima BiH, ali i cijele regije. Ako to ne ostvarimo, stvaramo plodno tlo za neke nove sukobe. (…) Bez uspješnog rješavanja sudbine svih nestalih osoba, također, naš put u EU postaje nemoguć”, kazao je Kulaglić.

Istaknuo je da više od 7.000 porodica još uvijek nije pronašlo posmrtne ostatke svojih najmilijih kako bi ih dostojanstveno ukopali i tako “dobili mjesto za smiraj svoje duše”.

Ključni problem u pronalsku nestalih, naglasio je, jeste nedostatak volje ključnih političkih aktera.

Dodao je su drugi problemi koji opterećuju i usporavaju procese traženja i rješavanja sudbine nestalih osoba u BiH nedostatak pouzdanih informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica i svjedoka, te mala količina ekshumiranih i identificiranih posmrtnih ostataka, pa se porodice ne odlučuju na ukop.

“Svi ubijeni, raskomadani i vješto sakriveni članovi naših porodica još uvijek nisu našli smiraj za svoju dušu. Strpljivo čekaju već više od 20 godina. Čekaju i njihovi najbliži”, rekao je Kulaglić.

Albina Sorguč


This post is also available in: English (English)