Vijesti


Ustavni sud odbio apelaciju Gorana Vujovića 22. Oktobra 2019. Članak Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Gorana Vujovića, koji je osuđen na šest godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Bileći.
Potjernica za Bubalom zbog zločina na području Bihaća 21. Oktobra 2019. Članak Za Nenadom Bubalom, državljaninom Srbije kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za zločine počinjene na području Bihaća, raspisana je potjernica zbog njegove nedostupnosti organima gonjenja u BiH, potvrdili su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u Državnom sudu.
Iduće sedmice izricanje odgođene presude za zločine u Goraždu 18. Oktobra 2019. Članak Državni sud će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću, koji se terete za zločine u Goraždu počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993.
RAK kaznio RTRS zbog priloga o tuzlanskoj Kapiji 18. Oktobra 2019. Članak Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) sa 12.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog priloga o događajima iz 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove institucije.
Izložba fotografija o mjestima kulture pretvorenim u logore 18. Oktobra 2019. Članak Izložba fotoreportera Hrvoja Polana, koji je preminuo ove godine, prikazuje kako je više od 20 kulturnih institucija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini korišteno kao zatočenički objekti tokom ratova 90-ih godina prošlog stoljeća.
Bivšem šefu u ministarstvu godina dana zatvora i 3.000 KM kazne 18. Oktobra 2019. Članak Bivši šef dobojskog odjeljenja u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Jovo Jović osuđen je na godinu dana zatvora zbog primanja mita, saopšteno je iz Okružnog suda u Banjaluci.
Šest brakova mlađih maloljetnika u Tuzli protekle godine 18. Oktobra 2019. Članak Merima M. je imala je samo 16 godina kada je pristala da se uda za mladića kojeg do tada nije poznavala. Ona kaže da su je sa sadašnjim suprugom upoznali roditelji.
Odluka VSTV-a o sukobu interesa jedna u nizu koja utiče na povjerenje javnosti 17. Oktobra 2019. Članak Članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Monika Mijić je, nakon reagiranja Evropske komisije, povukla svoju kandidaturu za sudiju Ustavnog suda Federacije iako je nekoliko sedmica ranije VSTV donio stav da njena kandidatura ne predstavlja sukob interesa.
Vlada Federacije odbila Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje 17. Oktobra 2019. Članak Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije podržala Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje, smatrajući da, kako je saopćeno, “normiranjem govora mržnje kao krivičnog djela samo na nivou Federacije ne bi mogao biti očekivan puni efekat u suzbijanju govora mržnje”.
Konstatovana duševna bol kod Radakovića 17. Oktobra 2019. Članak Vještak neuropsihijatar konstatovao je pretrpljenu duševnu bol kod Milorada Radakovića zbog povreda slobode, ličnosti i dostojanstva u postupku u kojem je oslobođen optužbi za ratne zločine.