Članak

Suđenje za zločine u Srebrenici obustavljeno zbog smrti optuženog Bogdanovića

11. Oktobra 2019.14:32
Državni sud je postupak protiv Milana Bogdanovića, koji je prvostepenom presudom oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Srebrenice, obustavio zbog smrti optuženog, saopćeno je iz Suda.

This post is also available in: English (English)

Prvostepenom presudom iz marta 2019. godine, Bogdanović je oslobođen krivice da je, kao nekadašnji komandir Šeste čete Posebnih jedinica policije (PJP) Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, odgovoran za zarobljavanja muškaraca Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. i njihovo odvođenje na razne lokacije, te omogućavanje drugima da ih zlostavljaju i ubijaju.

Vijeće je tada zaključilo da niko od svjedoka nije vidio ni čuo da je optuženi preduzeo neku radnju iz optužnice niti da je nešto tako naredio pripadnicima Šeste čete, odnosno da Tužilaštvo nije dokazalo da su pripadnici te čete učestvovali u zarobljavanju, sprovođenju i omogućavanju drugima da ubijaju muškarce.

Istom presudom je oslobođen krivice i za drugu tačke optužnice, koja ga je teretila da je, kao bivši komandir Policijske stanice u Skelanima, odgovoran za zatvaranje i nestanak bošnjačkih civila.

Protiv Bogdanovića je bio u toku postupak pred Apelacionim vijećem.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)