Članak

Novinarkama BIRN-a BiH dvije nominacije za međunarodnu nagradu “Fetisov”

21. Novembra 2019.14:15
Novinarke Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Albina Sorguč i Emina Dizdarević ušle su u uži krug za međunarodnu nagradu “Fetisov” sa serijalima priča o ratnim zločinima i tranzicionoj pravdi.

This post is also available in: English

Novinarke BIRN-a BiH nose dvije od ukupno četiri nominacije u kategoriji za izvanredan doprinos miru, jednoj od ukupno četiri kategorije nagrade “Fetisov” za 2019. godinu.

Ova nagrada promoviše univerzalne ljudske vrijednosti, poput časti, pravde, hrabrosti i plemenitosti, kroz primjere izvanrednih novinara širom svijeta, dok “njihova služba i posvećenost doprinose mijenjanju svijeta nabolje”.

Sorguč je nominovana za serijal priča – Kanton Sarajevo izdvojio 700.000 maraka za odbrane optuženih za ratne zločineIzbjeglički put između Sirije i BiH u razmaku od četvrtine stoljeća; “Nepošteni” švedski zakon koči procesuiranje ratnog silovanja u BiH; Prvi sastanak spornih komisija za Srebrenicu i Sarajevo krajem marta.

Nominacije za novinarku Dizdarević uključuju priče – Pravosuđe internim aktima ograničava medijski pristup; Radićevo smanjenje kazne u Hrvatskoj neće postati presedan; Godina bez plana rada na predmetima ratnih zločina.

U ovoj kategoriji nominovana je i italijanska novinarka Francesca Mannocchi za priču o sukobima u libijskom gradu Tripoliju i egipatski novinar Mohamed Aboelgheit za priču o naoružavanju takozvane Islamske države u Jemenu.

Kategorija za izvanredan doprinos miru nagrađuje serijal tekstova sa antiratnim temama koje su napravile važan doprinos izgradnji mira i širenju ideje o tome da je ljudski život od najveće vrijednosti. Nominovane priče su fokusirane na pitanja međunarodnog razoružavanja, smanjenje ili okončanje nacionalnih ili međunarodnih sukoba, podršci nacionalnim i međunarodnim zajednicama koje održavaju mir, navodi se u opisu ove kategorije “Fetisove” nagrade.

Nominovane priče su doprinijele smanjenju neprijateljstava, stoji u opisu kategorije, gdje se dodaje kako je široki uticaj priča od presudne važnosti za nominaciju.

Ostale tri kategorije su za doprinos ljudskim pravima, izvanredno istraživačko izvještavanje i izvrsnost u izvještavanju u ekologiji.

U opisu nagrade se navodi da se proglašavaju tri pobjednika u svakoj kategoriji. Novčani nagradni fond, kako se navodi na stranici nagrade “Fetisov”, najveći je u “historiji novinarstva”.

Ciljevi nagrade su da promoviše moderno novinarstvo kao jedinstvenu profesiju koja doprinosi transformaciji života pojedinaca, zajednica i svijeta u cjelini, širi riječ o nadahnjujućim djelima nominovanih i pobjednika, i poveže novinare kao zajednicu ljudi koji slično razmišljaju i žele da podignu novinarstvo na potpuno drugi nivo i dostignu nove zahtjeve.

U opisu nagrade stoji kako se globalnim godišnjim natjecanjem za novinare želi napraviti razlika kod novinara koji skreću pažnju na važne teme i imaju veliki uticaj, nagraditi novinare ozbiljnom novčanom nagradom za njihov posvećeni posao i pomoći nominovanim i pobjednicima da postignu veću vidljivost objavljujući njihov rad na stranici nagrade i u štampanim medijima.

Žiri ovogodišnje nagrade čine Aidan White, Ricardo Gutiérrez, Christophe Deloire, Barbara Trionfi, Guy Mettan, Deborah Bergamini, Oliver Vujović i Eva Merkacheva.

Pobjednici će biti proglašeni na dodjeli nagrada “Fetisov” 22. januara 2020. godine u Luzernu u Švicarskoj.

    This post is also available in: English