Članak

Osmanu Osmanoviću u Srbiji određen pritvor zbog istrage za ratni zločin

25. Novembra 2019.15:43
Viši sud u Beogradu odredio je bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Osmanu Osmanoviću pritvor od 30 dana, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

This post is also available in: English (English)

Protiv Osmanovića se u Srbiji vodi istraga zbog sumnje da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Srbijansko tužilaštvo u svom saopštenju navodi da je Osmanović, “kao pripadnik HVO-a a kasnije ABiH, zajedno s više pripadnika svoje jedinice nanosio tjelesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske”.

Osmanović je uhapšen u subotu uveče.

Iz Tužilaštva su za BIRN rekli da je pritvor zatražen iz straha da bi optuženi mogao da pobjegne.

Nakon što su mediji izvijestili o hapšenju Osmanovića, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je neprihvatljivo da Srbija sudi državljanima BiH.

“Na našim institucijama je – na Ministarstvu vanjskih poslova, na Ministarstvu pravde i državnim pravosudnim institucijama – da se hitno uključe u to i druga pitanja, kako bi se ta stvar dovela u sklad s principima međunarodnog prava”, kazao je Džaferović.

Apelacioni sud Brčko distrikta je 2015. osudio Galiba Hadžića na dvije godine i deset mjeseci zatvora i Nijaza Hodžića na godinu dana zatvora zbog mučenja zatvorenika u “Rasadniku”. Osmanović je bio svjedok na tom suđenju.

This post is also available in: English (English)