Članak

Pavić: Ukinuta presuda za zločin u Prijedoru

5. Decembra 2019.15:20
Apelaciono vijeće Državnog suda ukinulo je presudu kojom je Sretko Pavić osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. na području Prijedora, te odredilo novo suđenje.

U Sudu BiH su potvrdili da je prihvaćena žalba Odbrane, te da će se postupak protiv Pavića provesti pred Apelacionim vijećem.

Prvostepenom presudom od 24. juna 2019. godine Pavić je, kao bivši pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen krivim za učešće u ubistvima pet civila iz porodice Čaušević u prijedorskom selu Rizvanovići.

U prvostepenoj presudi je navedeno da su civili u drugoj polovini jula 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekat pored punkta u Rizvanovićima, a dan nakon njihovog odvođenja, kako je tada utvrdilo Sudsko vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole. Prema toj presudi, Pavić je nakon ubistava rekao: “Zbog ovakvih je Crni poginuo.”

Pavićeva Odbrana je žalbu na ovu presudu uložila zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o visini kazne.

Haris Rovčanin