Članak

Potvrđena optužnica za zločine na Palama

5. Decembra 2019.16:53
Državni sud potvrdio je optužnicu koja Malka Koromana tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama.

U optužnici stoji da je Koroman vršio dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale i da je od kraja marta do decembra 1992. postupao s diskriminatorskom namjerom u počinjenju progona bošnjačkog civilnog stanovništva općine Pale, protivpravnim zatvaranjem i nečovječnim zatočenjima u nehumanim uslovima.

“Optuženi je, navodi se u optužnici, rukovodio stanicom tako što je organizirao njen rad, usmjeravao i koordinirao aktivnostima pripadnika policije aktivnog i rezervnog sastava, kao i specijalne jedinice policije SJB-a Pale, a samim tim bio je odgovoran za zakonito izvršavanje poslova i zadataka pripadnika policije kojima je bio nadređen i nad kojima je imao stvarnu i efektivnu kontrolu”, saopćeno je iz Suda BiH.

Iz Tužilaštva su ranije naveli da se Koroman tereti i da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile, te da je znao, odobravao i sudjelovao u počinjenim zločinima.

Tereti se, kako je ranije saopćeno, i da je zajedno s pripadnicima vojske, organizirao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, gdje je izvršeno paljenje i uništavanje kuća. Tom prilikom je, kako je saopćeno, zarobljen veći broj civila, nakon čega je odvojeno oko 35 muškaraca koji su prevezeni i nezakonito zatočeni u fiskulturnoj sali, gdje su mučeni, premlaćivani i zlostavljani.

Haris Rovčanin