Suđenje

Ključo: Upoznali se na internetu i otputovali u Siriju

12. Marta 2024.11:37
Na suđenju za učešće na stranim ratištima, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 2012. s optuženim Vildanom Ključom otputovao u Siriju.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedok, čije ime ne može biti objavljeno kako ne bi imao problema, kazao je da je Ključu upoznao preko interneta pred odlazak u Siriju.

“Sjeli smo na kafu, pričali smo kako da odemo u Siriju”, prisjetio se svjedok, dodavši da je u toj zemlji tada već bio rat.

Rekao je da su otputovali u Istanbul s još nekoliko osoba i da su kasnije prešli granicu. Potvrdio je da je Ključo i prije toga boravio u Siriji.

“Dolazimo u jednu kuću. Bili smo pod kontrolom… To je bila Oslobodilačka vojska Sirije”, naveo je svjedok.

Dodao je da je poslije otišao u Alep, gdje je dobio uniformu, a oružje je imao dok je bio na straži. Svjedok je kazao da je poslije dva mjeseca odlučio da se vrati, a da je Ključo ostao. Djelimično je potvrdio raniji iskaz da mu je Ključo rekao da će potražiti borce koje je ranije poznavao.

Na pitanja branioca Senada Bilića, svjedok je kazao da 2012. nije postojao zakon koji zabranjuje odlazak u Siriju. Rekao je da tada u Siriji nije bio ISIL.

Ključo je optužen za organizovanje terorističke grupe. Prema optužnici, boravio je na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkom organizacijom. Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Svjedok Fikret Hadžić kazao je da je dva puta po pola godine išao u Siriju, gdje je htio da pomogne radom na mašinama. Rekao je da je oba puta sve vrijeme bio u mjestu Biniš.

“Oni ne žele strance… Mene su prihvatili kao starijeg čovjeka”, rekao je svjedok.

Svjedok je kazao da su 2012. s njim otputovali još neki momci, a da Vildana Ključu ne poznaje po imenu. Naveo je da ne zna gdje su ti momci poslije otišli.

Rekao je da se, kada je drugi put otišao u Siriju, situacija bila promijenila i da se pojavio ISIL.

“Išao sam da pomognem. Situacija nije bila jasna. Shvatio sam da je vrijeme da se vratim”, kazao je svjedok.

Đulaga Baljak rekao je da je iz Livna i da poznaje neke članove porodice optuženog, ali ne i njega lično. Kazao je da je iz priča u Livnu čuo da je Vildan Ključo u Siriji.

Na pitanje Vijeća, tužilac Dubavko Čampara zatražio je da optuženom bude produžen pritvor, dok se branilac protivio navodeći da se Ključo dobrovoljno vratio u BiH i da nema gdje da pobjegne. Predložio je da pritvor bude zamijenjen mjerama zabrane.

Suđenje se nastavlja 26. marta.

Marija Taušan