Vijest

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Hrasnici

11. Marta 2024.12:35
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je presudu kojom su Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine nad civilima u Hrasnici kod Sarajeva u drugoj polovini 1992. godine.
Hrasnica. Foto: BIRN BiH

Kako je saopćeno iz Suda BiH, Apelaciono vijeće je odbilo, kao neosnovanu, žalbu Državnog tužilaštva, te potvrdilo presudu izrečenu u maju 2023.

Tužilaštvo je ranije žalbu na prvostepenu presudu izjavilo zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Prema prvostepenoj presudi, Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da su trojica bivših pripadnika Četvrte brigade Armije BiH, u svojstvu stražara, učestvovala u premlaćivanju i ubistvima srpskih civila zatvorenih na području Hrasnice.

Prvostepenom presudom Gadžo je oslobođen po 11 tačaka optužnice za učešće u premlaćivanju zatvorenika u školi “Aleksa Šantić”, garažama i podrumu nedovršene zgrade, od kojih je većina podlegla batinama.

On je s Laličićem oslobođen po pet tačaka za smrt jednog i nanošenje psihičke i fizičke boli šestorici zatočenika. Hebib je oslobođen po pet tačaka optužnice za učešće u premlaćivanju četvorice zarobljenika.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Aida Trepanić