Suđenje

Debevec i Mehmedagić izlaze iz pritvora

11. Marta 2024.17:24
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, koji su uhapšeni prije gotovo tri mjeseca zbog sumnje za zloupotrebu položaja i druga krivična djela.


Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

“S obzirom na obavezu da se pritvor svede na najkraće vrijeme, Tužilaštvo predlaže zamjenske mjere, odnosno mjere zabrane u cilju uspješnog okončanja postupka”, rekao je tužilac Feđa Fejzagić.

Predložene su mjere kućnog pritvora, zabrana putovanja, kao i zabrana kontaktiranja sa osumnjičenim Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, te 45 svjedoka.

Fejzagić je kazao da, iako Tužilaštvo u ranijim prijedlozima za pritvor nije navodilo opasnost od bjekstva, ne znači da ona ne postoji, i da optuženi treba da predaju putne isprave. Tužilac je napomenuo da Debevec ima i državljanstvo Španije, kao i nekretnine u toj zemlji. Dodao je da i dalje postoji opasnost od uticaja na svjedoke.

“Pokazana je sklonost osumnjičenih da utiču na svjedoke i prikrivanje dokaza… Osumnjičeni su i dalje motivisani da utiču na istragu”, rekao je tužilac, podsjetivši na postupke osumnjičenih iznesene na ranijim ročištima od 16. januara i 15. februara.

Kazao je da u interesu istrage ne želi otkrivati radnje koje preduzima Tužilaštvo.

Odbrane se nisu protivile zabrani kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima, ali su istakle da su kućni pritvor i zabrana putovanja neosnovani.

Prema Odbrani Debevca, prije svega upitna je osnovana sumnja kao primarni uslov za mjere. Braniteljica Tatjana Savić rekla je da je Tužilaštvo trebalo da dostavi dokaze o osnovanoj sumnji, odbacivši pojedine tvrdnje Tužilaštva i napomenuvši da je za jednu od tačaka Sud već utvrdio da nema osnovane sumnje.

Savić je navela da bi osumnjičeni svakako bili pušteni iz pritvora 15. marta, koliko su maksimalno mogli biti zadržani. Kazala je da Tužilaštvo u proteklom mjesecu nije preduzelo nijednu radnju i da ne želi da otkriva detalje istrage.

“Ako nećete da kažete sudu, onda ne možete ništa ni da tražite”, kazala je Savić, dodavši da nema argumenata za određivanje najstrožijih mjera.

Navela je da bi kućni pritvor onemogućio osnovno funkcionisanje Debevca zbog porodičnih i zdravstvenih razloga.

Mehmedagićev branilac Nermin Mulalić je rekao da Tužilaštvo nije navelo koje radnje planira preduzeti, kao ni okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva. Odbacio je mogućnost uticaja na zaposlene u OSA-i.

“Koliko sam shvatio, OSA aktivno učestvuje u ovoj istrazi, a Mehmedagić je penzioner”, kazao je Mulalić.

Na pitanje sudije Mirsada Strike koje bi mjere ograničavanja kretanja omogućile osnovno funkcionisanje osumnjičenih, Odbrane su se izjasnile da je to područje Kantona Sarajevo.

Tužilac Fejzagić rekao je da se Tužilaštvo kategorički protivi bilo kakvim blažim mjerama u ovakvom predmetu visoke korupcije. Braniteljica Mirna Avdibegović je kazala da ne zna zbog čega je predmet visoke korupcije kad su propisane kazne do pet godina zatvora.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti polova.

Sudija Strika rekao je da će sutra biti donesena odluka po prijedlogu Tužilaštva.

Marija Taušan