Vijest

Spasojević nije pronađen na adresi nakon presude za zločine u Višegradu

11. Marta 2024.16:09
Nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja, potvrđeno je za Detektor.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Spasojević se prošle sedmice nije pojavio na izricanju presude u predmetu u kojem je, za zločin protiv čovječnosti i učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu, nepravomoćno osuđen s Milomirom Đuričićem, koji je dobio pet godina zatvora, a obojici je sudskim rješenjem određen pritvor.

“Kako je prema optuženom doneseno rješenje o određivanju pritvora, poduzimajući procesne radnje, Sud je izdao naredbu za lišenje slobode optuženog. Međutim, prilikom realizacije naredbe, od strane policijskih službenika konstatovano je da optuženi nije zatečen na adresi prebivališta”, rečeno je iz Suda BiH, kao i da će biti poduzeti daljnji koraci i potrebne radnje.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika “Uzamnice” od avgusta 1992. do aprila 1993, a Spasojević kao razvodnik straže u ovom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine.

Đuričić je proglašen krivim jer nije spriječio podređene da zlostavljaju i prisiljavaju na seksualni odnos zatočenike, kao i da je svojim propustima omogućio da Milan Lukić i pripadnici njegove paravojne jedinice dolaze i tuku zatočene. Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu.

Spasojević je osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje, što je okvalifikovano kao mučenje.

Aida Trepanić