Suđenje

Ćatić: Počelo suđenje za ratovanje u Siriji

11. Marta 2024.11:57
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počelo je suđenje Adnanu Ćatiću za organizovanje terorističke grupe i učešće na stranom ratištu.
Adnan Ćatić. Foto: Sud BiH

Tužiteljica Merisa Nurkić je pročitala optužnicu u kojoj se navodi da je Ćatić tokom 2013. stvorio plan s ciljem odlaska na ratište u Siriju i pridruživanje terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra“, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom.

Prema optužnici, Ćatić je 1. jula 2013. sa aerodroma u Sarajevu napustio BiH i otišao u Tursku, a zatim ilegalno prešao na teritoriju Sirije.

On se, kako se navodi, priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra“, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama – i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca – i drugim radnjama namjeravaju da prisile legitimne vlasti ove države na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Kako je navela tužiteljica Nurkić, optuženi Ćatić je postao pripadnik organizacije u kojoj je prošao vojne obuke te postao snajperista ove terorističke grupe i učestvovao u borbama protiv legalne vojske Sirije, gdje se zadržao sve do kraja 2021.

Ona je tokom iznošenja uvodne riječi kazala da će Tužilaštvo dokazivati krivicu optuženog saslušanjem sedam svjedoka te iznošenjem materijalnih dokaza.

Tužilaštvo je predložilo i ponovno produženje ranije određenog pritvora Ćatiću, dok je Odbrana predložila određivanje kućnog pritvora, čemu se Tužilaštvo usprotivilo.

Saslušanje prvih svjedoka je planirano za 25. mart.

Aida Trepanić