Vijesti


Ukinuta presuda Milanu Dragišiću 30. Decembra 2019. Članak Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Milan Dragišić osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo i pokušaj ubistva još dva civila bošnjačke nacionalnosti 1992. u Bosanskom Petrovcu.
Podignuta optužnica protiv Ljubana Ećima 27. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ljubana Ećima, bivšeg zamjenika i de facto zapovjednika Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši. Optuženi se tereti da je u periodu od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u […]
Vlasti SAD-a objavile da je Slobo Marić izručen BiH 27. Decembra 2019. Članak Iako je Ured za migracije i carinu (ICE) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) krajem novembra objavio da je Slobo Marić, koji je osuđen za lažno pribavljanje državljanstva SAD-a, deportovan u Bosnu i Hercegovinu zbog optužbi za ratni zločin počinjen na području Mostara, domaće vlasti još uvijek nisu potvrdile njegovu ekstradiciju.
Ibro Ćufurović osuđen na četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji 27. Decembra 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine osudio je Ibru Ćufurovića na četiri godine zatvora zbog organiziranja terorističke grupe i ratovanja u Siriji, nakon što je priznao krivicu.
Osumnjičeni za ratovanje u Siriji Jasmin Keserović saslušan u Tužilaštvu 26. Decembra 2019. Članak Jasmin Keserović, jedan od sedmorice osumnjičenih za učešće na sirijskom ratištu koji su 19. decembra avionom prebačeni u Bosnu i Hercegovinu, branio se šutnjom tokom današnjeg saslušanja u Tužilaštvu BiH, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) njegov branilac Senad Dupovac.
Miletić: Rasprava o svjedocima Optužbe bez prisustva javnosti 26. Decembra 2019. Članak Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić raspravljalo se o prigovorima Odbrane na svjedoke čije je saslušanje predložilo sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, ali odlukom Općinskog suda javnost je isključena s tog dijela ročišta.
Potvrđena optužnica protiv Duška Suvare za zločin u Glamoču 26. Decembra 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Državnog tužilaštva kojom se Duško Suvara tereti za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti te mučenja i zatrašivanja na području općine Glamoč.
Potvrđena optužnica protiv Sabahudina Kajdića za zločin u Prijedoru 26. Decembra 2019. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Sabahudina Kajdića zvanog Saša, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji se tereti za odvođenje i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. godine.
Gogić tužio državu zbog pretrpljenog straha i boli 26. Decembra 2019. Članak Nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993.
Odbijeno izručenje Osmana Osmanovića iz Srbije 26. Decembra 2019. Članak Viši sud u Beogradu je odbio zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izručenje Osmana Osmanovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Brčkog, potvrdio je njegov advokat Mirsad Crnovršanin za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).