Članak

Vlasti SAD-a objavile da je Slobo Marić izručen BiH

27. Decembra 2019.15:40
Iako je Ured za migracije i carinu (ICE) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) krajem novembra objavio da je Slobo Marić, koji je osuđen za lažno pribavljanje državljanstva SAD-a, deportovan u Bosnu i Hercegovinu zbog optužbi za ratni zločin počinjen na području Mostara, domaće vlasti još uvijek nisu potvrdile njegovu ekstradiciju.

Sud u Jacksonvilleu u američkoj državi Floridi je u martu 2017. osudio Marića na godinu i po zatvora jer je tokom apliciranja za ulazak u SAD prikrio činjenice iz svoje ratne prošlosti u BiH, te mu je državljanstvo oduzeto zbog nezakonitog sticanja tog statusa.

Iz Ministarstva pravde BiH do danas nisu odgovorili na upite Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dok su u Graničnoj policiji naveli da, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, nisu u mogućnosti dostaviti tražene informacije.

Prema saopćenju ICE-a, Marić je 1993. bio vođa smjene u jednom od zatvora u BiH u kojem su bili zarobljeni vojnici, i koje je on birao kako bi ih zlostavljali drugi stražari i slali ih na radove na prvoj liniji fronta.

Nakon što je emigrirao u SAD, prema saopćenju ICE-a, Marić je u BiH optužen i osuđen u odsustvu, a iako je znao za taj postupak, te činjenice nije otkrio pri podnošenju svog zahtjeva za američko državljanstvo, koje je dobio u oktobru 2002. godine.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) su za BIRN BiH rekli da je protiv Slobe Marića, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na području Mostara tokom 1993. i 1994. godine, podignuta optužnica po tada važećem zakonu o krivičnom postupku, da mu se sudilo u odsustvu te da je on trenutno u pritvoru po rješenju Kantonalnog suda u Mostaru.

U Tužilaštvu, kao ni u mostarskom Kantonalnom sudu, nisu odgovorili na upit da li mu je pritvor određen raspisivanjem potjernice.

“Pred ovim sudom je u toku postupak protiv Slobe Marića, pa vam stoga, a radi zaštite postupka donošenja odluke, ne možemo pružiti bilo kakve informacije iz predmeta”, kratko su odgovorili iz Kantonalnog suda Mostar.

Marić se, prema informacijama iz Tužilaštva HNK-a, sumnjiči da je 1993. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima u Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru.

“U konkretnom slučaju, postupak je okončan u odsutnosti, ali je presuda ukinuta”, navode iz Tužilaštva.

Iz pravosuđa HNK-a su BIRN-u BiH uskratili odgovore na pitanja da li je, kada i na koju kaznu Marić osuđen u odsustvu i zbog čega je presuda ukinuta.

BIRN BiH je u martu 2017. godine objavio da je Marić osuđen na godinu i po zatvora zbog prikrivanja ratne prošlosti pri dobijanju državljanstva SAD-a, a iz Ministarstva pravde nam je tada rečeno da će preduzeti sve potrebne korake u vezi sa zahtjevom za ekstradiciju nakon što dobiju informacije o ovom predmetu.

Haris Rovčanin