Članak

Odbijeno izručenje Osmana Osmanovića iz Srbije

26. Decembra 2019.10:15
Viši sud u Beogradu je odbio zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izručenje Osmana Osmanovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Brčkog, potvrdio je njegov advokat Mirsad Crnovršanin za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English (English)

Crnovršanin je pojasnio da će Odbana u najkraćem roku uložiti žalbu na rješenje Višeg suda koje nije pravosnažno, te da očekuje od Apelacionog suda da ga ukine i u ponovnom postupku usvoji zahtjev Tužilaštva BiH, te izruči Osmanovića bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Crnovršanin je dodao i da je sam osumnjičeni Osmanović jako nezadovoljan.

„On smatra da BiH ima nadležnost nad ovim predmetom i očekuje da ga Republika Srbija izruči“, kazao je Crnovršanin.

Protiv Osmanovića se u Srbiji vodi istraga zbog sumnje da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Osmanović, bivši direktor Porezne uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uhapšen je na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda krajem novembra.

Kako je ranije Crnovršanin potvrdio za BIRN BiH, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije protivilo se zahtjevu za izručenje Osmana Osmanovića.

Lamija Grebo


This post is also available in: English (English)