Vijesti


Odbijeno izručenje Osmana Osmanovića iz Srbije 26. Decembra 2019. Članak Viši sud u Beogradu je odbio zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izručenje Osmana Osmanovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Brčkog, potvrdio je njegov advokat Mirsad Crnovršanin za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Potjernica za Darkom Mrđom kod žrtava izazvala razočarenje i zabrinutost 25. Decembra 2019. Članak Interpolova potjernica koja je raspisana za Darkom Mrđom, osuđenim na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora, izazvala je zabrinutost, razočarenje i strah, kažu sagovornici za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Izricanje presude Ibri Ćufuroviću za ratovanje u Siriji zakazano za 27. decembar 24. Decembra 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine izreći će 27. decembra presudu Ibri Ćufuroviću nakon što je priznao krivicu za ratovanje u Siriji.
Određen pritvor dvojici osumnjičenih za ratovanje u Siriji 24. Decembra 2019. Članak Državni sud je, u odvojenim predmetima, odredio pritvor Armenu Dželki i Muharemu Duniću, osumnjičenima za organizovanje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće na sirijskom ratištu.
Mihajlović: Dokumentacija o oduzimanju novca 24. Decembra 2019. Članak Državno tužilaštvo je na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, među materijalnim dokazima uložilo dokumentaciju iz koje je vidljivo da u nekim predmetima novac nije trajno oduzet.
Zatražen pritvor za Dželku i Dunića, osumnjičene za boravak na sirijskom ratištu 24. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od Državnog suda zatražilo da se Armenu Dželki i Muharemu Duniću, osumnjičenima za boravak i učešće na sirijskom ratištu, odredi jednomjesečni pritvor, dok je Odbrana predložila da im se odredi mjera kućnog pritvora.
Zatražen pritvor za Muharema Dunića zbog boravka u Siriji 23. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Sudu BiH prijedlog da odredi pritvor Muharemu Duniću, osumnjičenom za ratovanje u Siriji koji je prije nekoliko dana izručen domaćem pravosuđu.
Tužilaštvo u Beogradu se protivi izručenju Osmanovića u BiH 23. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo za ratne zločine Srbije protivi se zahtjevu za izručenje Osmana Osmanovića, kojeg je putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine nadležnim institucijama u Srbiji uputilo Tužilaštvo BiH.
Zukić i ostali: Kontakti sa Safetom Bibićem 23. Decembra 2019. Članak Svjedok Tužilaštva je na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima rekao da je imao kontakte sa optuženim Safetom Bibićem u vezi s pronalaskom posla.
Tužilaštvo će tražiti pritvor za Armena Dželku zbog ratovanja u Siriji 23. Decembra 2019. Članak Državno tužilaštvo će, nakon ispitivanja, Sudu Bosne i Hercegovine uputiti prijedlog da odredi pritvor Armenu Dželki, osumnjičenom za boravak i učešće na sirijskom ratištu koji je protekle sedmice prebačen u BiH.