Članak

Potvrđena optužnica protiv Duška Suvare za zločin u Glamoču

26. Decembra 2019.14:07
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Državnog tužilaštva kojom se Duško Suvara tereti za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti te mučenja i zatrašivanja na području općine Glamoč.

“Optuženi je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ABiH) s jedne strane i Vojske Republike Srpske (VRS) s druge strane, u toku 1992. godine na području općine Glamoč, u svojstvu pripadnika VRS-a, nanosio snažne fizičke i psihičke patnje i mučenja, nečovječnim postupanjem, nanošenjem velike patnje i povreda, povredom ličnog dostojanstva naročito uvredljivim i ponižavajućim postupanjem, te napadom na čast ženske osobe”, stoji u saopćenju Suda BiH.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno kako se Suvara tereti da je “dolazio u mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozljede”.

On je uhapšen u martu ove godine. Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Duško Suvara zvani Hans tereti se da je na području općine Glamoč tokom 1992. godine, kao pripadnik VRS-a, počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

Admir Muslimović