Vijesti


Počelo još jedno suđenje pukovniku Oružanih snaga 7. Januara 2020. Članak Suđenje Ramizu Mićivodi, pukovniku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, počelo je čitanjem optužnice te uvodnim riječima Tužilaštva i Odbrane.
Miroslavu Brali odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu 6. Januara 2020. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Miroslava Brale zvanog Cicko, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1993. u Ahmićima.
Danas sahrana haškom osuđeniku Dragi Josipoviću 6. Januara 2020. Članak Haški osuđenik Drago Josipović, koji je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zbog zločina u Ahmićima osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na 12 godina zatvora, bit će sahranjen danas na katoličkom groblju “Topala”, potvrđeno je iz Župnog ureda Vitez za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Savčić optužen za genocid u Srebrenici 31. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo BiH optužilo je predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milormira Savčića za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
Krunić optužen za ubistva civila iz Sanskog Mosta 31. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Krunića za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Sanskog Mosta 1992. godine.
Milan Trišić optužen za zločine u Bratuncu 31. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo BiH optužilo je Milana Trišića za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.
Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u Prijedoru 31. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jugomira Marčetića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene nad bošnjačkim civilnim stanovništvom iz mjesta Zecovi (općina Prijedor).
BIRN BiH u 2019.: Nagrade kao potvrda profesionalnog rada 31. Decembra 2019. Članak Četrnaestu godinu rada Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) obilježile su nagrade za serijal istraživanja o korupciji u javnim nabavkama, kao i za izvještavanje o procesima suočavanja s prošlošću, a naša istraživanja o neprocesuiranim zločinima i korupciji su korištena i za pokretanje istraga, te su predstavljena i pred Američkim kongresom.
Podignuta optužnica za zločine u Brčkom protiv devet pripadnika ABiH i HVO 31. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv devetorice bivših pripadnika Armije RBiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine.
Dragan Mektić i drugi optuženi za korupciju 30. Decembra 2019. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bišeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog koruptivnih djela kojima je pričinjena šteta od preko 240.000 KM. Tužilaštvo tereti Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Europske unije u BiH.