Članak

Naredne sedmice početak suđenja za zločine na Palama

10. Januara 2020.13:34
U Državnom sudu sljedeće sedmice planiran je početak suđenja Malku Koromanu, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama.

Optužnica tereti Malka Koromana da, vršeći dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale u periodu od kraja marta do decembra 1992. godine, nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile bošnjačke nacionalnosti koji su protivpravno zatvarani i držani u nehumanim uslovima, te da je znao, odobravao i sudjelovao u počinjenim zločinima.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Koroman je, zajedno s pripadnicima vojske, organizirao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta, gdje je izvršeno paljenje i uništavanje kuća, a kojom prilikom je zarobljen veći broj civila, nakon čega je odvojeno oko 35 muškaraca, koji su prevezeni i nezakonito zatočeni u fiskulturnoj sali, gdje su mučeni, premlaćivani i zlostavljani.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH je u narednoj sedmici planiran početak obnovljenog suđenja u predmetu “Ivan Kraljević i ostali”, u kojem se optužni terete za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) što se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom.

Prvostepenom presudom iz augusta 2018. Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Mato Jelčić na godinu i po, Stojan Odak na sedam, a Vice Bebek i Vinko Radišić na po godinu zatvora, dok su istom odlukom Slavko Skender i Dragan Miloš oslobođeni krivice.

Apelaciono vijeće je u junu 2018. uvažilo žalbe Odbrane, ukinulo ovu presudu i odredilo novo suđenje.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Foči, Goraždu, Višegradu, Trnovu, Kalinoviku, Zvorniku, Orašju, Konjicu, Srebrenici, Donjem Vakufu, Milićima, Sarajevu, Ilijašu, Stocu i Vitezu.