Članak

Potvrđena optužnica protiv Milana Lukića

10. Januara 2020.16:09
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu za zločine počinjene u Štrpcima (općina Rudo) koja je podignuta protiv Milana Lukića, osuđenog pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih na području Višegrada, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) od izvora iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine ga tereti za zločine nad putnicima otetim u stanici Štrpci (općina Rudo) u februaru 1993. godine.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Lukić se tereti da je, zajedno s komandirima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz voza, prinudno zaustavljenog u mjestu Štrpci, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar.

“Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore s područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, Lukić je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, sudjelovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučene, mučene, zlostavljane i opljačkane, nakon čega su odvezene u mjesto Musići, gdje je lično sudjelovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora, koju od februara 2014. izdržava u Estoniji.

Od 20 osoba, kako se navodi iz Tužilaštva BiH, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga.

Za ubistvo 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima 1993. godine, u Sudu BiH je u toku postupak protiv Luke Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici VRS-a.

S njima je bio optužen i Mićo Jovičić, koji je osuđen na pet godina zatvora nakon što je s Državnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.