Članak

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Bosanskoj Krupi

8. Januara 2020.14:01
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić oslobođeni optužbi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, kao i za neopravdano odgađanje povratka zarobljenika u Bosanskoj Krupi, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Zlatan Nanić.

This post is also available in: English

Branilac optuženog Zijada Kadića, Zlatan Nanić je rekao da je žalba Tužilaštva BiH, kojom se traži da se oslobađajuća presuda ukine i odredi novo suđenje, odbijena.

Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić su prvostepenom presudom iz maja 2019. oslobođeni krivice za zatvaranje civilnog stanovništva, ubistvo i nečovječno postupanje u periodu od septembra 1995. do jula 1996. godine u nekoliko objekata u Bosanskoj Krupi.

Šaran je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

U obrazloženju prvostepene odluke Sudsko vijeće je, između ostalog, navelo da Sud nije mogao utvrditi da su optuženi odgovorni za radnje za koje se terete, kao i da nije predočen nijedan materijalni dokaz o naredbi da se formira sabirni centar u Jasenici, te da samo postoji naredba o formiranju policijskog odjeljenja u tom mjestu.

Vijeće je tada navelo i da nema dokaza da su Šaran i Šabić znali ili bili obaviješteni o nezakonitim postupanjima njihovih podređenih prema zatvorenim civilima, niti su izdali naredbu za privođenje Marka Gakovića, čiji posmrtni ostaci su, nakon što je pobjegao iz Jasenice, pronađeni.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English