Članak

Mići Jurišiću potvrđeno 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru

9. Januara 2020.13:03

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Mićo Jurišić osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti 1992. na području Prijedora.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su saopćili da je Apelaciono vijeće kao neosnovane odbilo žalbe Tužilaštva i Odbrane na prvostepenu presudu iz aprila 2019. godine.

Mićo Jurišić, bivši pripadnik rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, proglašen je krivim po optužbama da je učestvovao u ubistvu Mehmeda Brkića i još jedne osobe u naselju Čarakovo, potom da je učestvovao u ubistvu Ermina Behlića i Muharema Osmanovića, da je pokušao ubiti grupu civila bošnjačke i romske nacionalnosti na koje je pucao dok su bježali, te za nečovječno postupanje i stavljanje noža na vrat petogodišnje djevojčice.

U obrazloženju prvostepene odluke Sudsko vijeće je navelo kako je utvrđeno da je Jurišić djelo počinio u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva u Rizvanovićima, Hambarinama, Čarakovu i drugim selima i naseljima u okolini Prijedora, znajući za takav napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada.

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri tačke optužnice za progon, zlostavljanje i ubistvo.

S Jurišićem je ranije bio optužen i Dragomir Tintor, ali je postupak u odnosu na njega obustavljen zbog smrti optuženog.

Na ovu odluku ne postoji mogućnost žalbe.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English