Članak

Srbija sudi bivšem vojniku VRS-a za silovanje u Kalinoviku

13. Januara 2020.15:16

This post is also available in: English (English)

Suđenje Daliboru Krstoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za silovanje Bošnjakinje u Kalinoviku u augustu 1992. godine, počelo je u ponedjeljak, 13. januara, pred Višim sudom u Beogradu.

Prema optužnici, koju je tužiteljica Ljubica Veselinović pročitala u sudnici, u augustu 1992. Dalibor Krstović je došao u Osnovnu školu “Miladin Radojević” u Kalinoviku, gdje su držani zarobljeni bošnjački civili iz tog grada i drugih okolnih mjesta.

Silovao je jednu ženu i dozvolio vojniku koji je bio s njim da je siluje, navodi se u optužnici.

Krstović je kazao da je bio policajac, ali da je tokom ljeta 1992. pripojen Vojsci Republike Srpske.

“Ne smatram se krivim”, izjavio je pred Sudom.

On je rekao da je u školu u Kalinoviku otišao jer su mu rođaci bili u zarobljeništvu na teritoriji koju su kontrolisali Bošnjaci, a da je “od vojnika, od ljudi” čuo da će se obaviti razmjena zarobljenih civila za Srbe zarobljene od strane bosanskih snaga.

Kako mu u školi niko nije mogao dati više informacija o razmjeni članova njegove porodice, on je otišao. Negirao je da je ikoga tamo silovao.

U ponedjeljak je također bilo planirano svjedočenje zaštićenih svjedoka, ali je sutkinja Zorana Trajković rekla da su odbili doći u Beograd zbog zdravstvenih problema i velike udaljenosti koju bi morali preći.

Krstović je prvobitno optužen u Bosni i Hercegovini 2017. godine, a predmet je potom predat srbijanskim vlastima.

Sljedeće ročište će biti održano u martu.

This post is also available in: English (English)